Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Roza barva v stanovanju

1. 06. 2016

Špela, pozdravljeni!
Z veseljem spremljam vaš blog in končno je napočil trenutek, ko si tudi jaz opremljam svoje stanovanje. Kopalnica je že narejena, kuhinja in dnevna soba sta v enem, spalnica je posebej. Ker so majhni prostori, bi rada uporabila svetle barve. Zelo se mi dopade roza barva, pa ne vem, kako bi jo kombinirala. Pohištvo bomo nabavili v Ikei in bo verjetno belo. Kako naj pobarvam stene v roza, da ne bo izpadlo preveč punčkasto?
Hvala za vaš nasvet, Manca

Bolj trendovskega odtenka ne bi mogli izbrati, saj je letos Pantone barvo Rose Quartz razglasil za eno od dveh barv leta; sicer so takšni rožnati odtenki v notranjem oblikovanju pravi hit že zadnjih nekaj let.

Izogibajte se hladni roza z modrikastim podtonom, ampak izberite toplejšo, ki gre proti breskovim ali rjavkastim odtenkom. Takšna pudrasta barva se izvrstno ujema z vsemi odtenki sive, zato s takšno barvno shemo v stanovanju ne morete zgrešiti.
Roza se lepo kombinira z lesenim podom, pohištvo lahko izberete v beli, kavč in preproga, če jo boste imeli, naj bosta siva. Manjši poudarki so lahko črni, pa tudi roza, saj je zaradi velike popularnosti odtenka na tržišču kar precejšnja izbira dodatkov za dom v takšni barvi.

Če jo boste uporabili na steni, ne pretiravajte, ena stena v stanovanju bo dovolj, drugje pa se lahko pojavi kot vzorec na manjši površini. Prava mera bo dala stanovanju eleganten pridih.

V spalnici nadaljujte z roza barvo, vendar naj ta ne bo na steni, ampak raje izberite takšno posteljnino ali okrasne blazine. K tej barvni kombinaciji se krasno podajo nadvse modni bakreni kosi. V spalnici našega projekta Home Sweet Home ob postelji visijo lučke NUD. Ni potrebno, da svetila iščete v Ikei, po zmerni ceni jih lahko dobite tudi drugje, precej izbire v bakru ima na primer Nordlux. Veliko užitkov pri opremljanju!