Home Sweet Home

Toplina lesa in nežne umirjene barve so stanovanje mlade naročnice preobrazile v prijetno zavetje; zanjo smo ustvarili skandinavski slog na slovenski način.

Nova ljubljanska soseska je čakala na stanovalce, dvosobno stanovanje je bilo
končano in pripravljeno na notranje opremljanje, ko je lastnica ugotovila, da v
načrtu narisana razporeditev v dnevno bivalnem prostoru ne bo uporabna; kuhinja je premajhna, miza na neprimerni poziciji… potrebovala bo strokovno pomoč in načrt arhitekta, da bo prostor funkcionalen in bolje izkoriščen. Odločila se je, da bo z nakupi počakala in se vselila v prazno stanovanje. Veselje nad vsakim prispelim kosom opreme je bilo kasneje toliko večje.

Stanovanje smo si ogledali, ga premerili in izrisali načrt preureditve. Večjih
gradbenih posegov nismo predvideli, podrli smo del pregradne stene iz knaufa in v spalnici zgradili mini garderobno sobo. Vedeli smo, da bodo talne obloge, hrastov parket in nevtralne bež ploščice, ostale. Tudi kopalnico smo obdržali, da stroški ne bi poleteli v višave. Narisali smo novo postavitev, projekt osvetlitve in nove pozicije električnih priključkov. Zanesljivi izvajalci, s katerimi sodelujemo, so se lotili dela, mi pa smo bedeli nad izvedbo, da je bila prav takšna, kot smo si zamislili.

Predsoba je bila prvotno zaprta z vrati, v njej ni bilo dnevne svetlobe, zato je bil občutek ob vstopu v stanovanje temačen in utesnjen. Vrata smo odstranili, odprtino razširili, da je zadoščala za namestitev drsnih vrat. Izdelali smo grafiko strukture lista in jo natisnili na satinirano steklo. Skozi proseva svetloba in tvori lep motiv tako na eni kot na drugi strani vrat. Ob fiksnem krilu je prostor za tabure, nad njim so leseni kapljičasti obešalniki.

Ženske imamo rade čevlje, torbice in jakne, ki jih moramo nekam pospraviti. V predsobi je velika garderobna omara, ki jo je po naših načrtih izdelal mizar. V notranjosti omare se skriva dimnik, zato so tam plitve police in odprt lesen kubus za odlaganje ključev in manjših predmetov. Na vratih omar smo si zamislili vertikalne masivne ročaje. Strateško postavljeno veliko ogledalo s hrastovim okvirjem poveča naravno osvetlitev in velikost prostora.

Ob najdaljšo steno smo potisnili jedilnico in jo uokvirili s kompozicijo TV regala, ki se nadaljuje v knjižne police. Izbrali smo lahkotno belo mizo in stole Lajt, izdelek Janeza Suhadolca, ki so kot nalašč za manjše prostore. Mizo osvetljujeta dve trendovski lučki, žarnici z betonskim podnožjem. Steno krasi Prostorama grafika.

Dnevno sobo smo osvetlili s kompozicijo stenskih bučk. Udobna sedežna garnitura ima pralno snemljivo prevleko iz prijetne mešanice lanu in bombaža. Tabureja sta lahko dodatni sedišči ali služita za počitek utrujenim nogam, z dodanimi pladnji pa se spremenita v priročni mizici. Steno za kavčem smo pobarvali s črtastim vzorcem, ko se ga bo lastnica naveličala, bo preprosto na novo prepleskala steno.

Barvna shema v stanovanju je umirjena; prevladujejo les, bela in siva barva. Za črte smo izbrali temno moder, svetlo siv in pudrasto rožnat odtenek, ki se ujemajo z barvo kavča in taburejev. Za večjo udobje pri sedenju je poskrbela šivilja, s katero smo skupaj zasnovali blazine s snemljivimi prevlekami in lesenimi retro gumbi.

Ker smo želeli na fotografijah prikazati prijetno vzdušje, ki preveva stanovanje, smo ga opremili z dodatki Pleksimanija in Smile Concept Store, za rastline je poskrbel Miha Oblak, za piko na i pa je poskrbelo Zlato Jabolko s slastnim cheesecakeom, ki smo ga po zaključku fotografiranja seveda pojedli.

Največ pozornosti v stanovanju smo namenili kuhinji, saj bi bila po prvotnem načrtu premajhna za resnejše kuharske podvige. Težavo smo rešili tako, da smo kuhinjski polotok potegnili izven predvidene linije kuhinjske niše in z njim zakrili mejo med keramiko in parketom. Ker je v objektu prisilno prezračevanje, kuhinjska napa, vezana na zračnik ni prišla v poštev, tiste na filter pa ne zaležejo dovolj, da bi se lastnica zanjo odločila.

Vedeli smo, da bomo v kuhinji potrebovali kar nekaj nestandardnih rešitev, da bo prostor res optimalno izkoriščen, zato smo spodnje elemente naročili serijske, visoke omare in šank pa je izdelal mizar. Kotni elementi so zasnovani tako, da so kar najbolj uporabni. Z rešitvijo, kot je kotna omara, ki se odpira nad kuhinjsko korito, smo omogočili preglednost in boljši dostop do notranjih polic. Lastnica je nad prostornino kuhinje navdušena, pravi, da je v njej res veliko priročnih shranjevalnih površin.

Steno v kuhinji smo pobarvali s pralno barvo v betonsko sivem odtenku kavča. Pult je izdelan iz Fenixa, laminata, svilnatega na otip, ki ima to lastnost, da je možno praske na njem popraviti z likanjem. Delovno površino osvetljujeta svetlobna kolobarja na stropu.

V osnutku projekta smo izrisali dve možni varianti kuhinje in lastnica je v naše veliko veselje brez pomislekov takoj izbrala boljšo. Da bi zakrili direkten pogled na kuhinjski pult, smo ga ogradili z lesenim panelom, ki se nadaljuje v polvisoko omaro ob vstopu v prostor. Tako lahko kuharica komunicira z gosti, ki pa ji ne morejo stalno gledati pod prste. Če ni časa za pospravljanje, pregrada zakrije pogled na delovni nered. Na obisku smo ugotovili, da je tudi kuhinjski polotok brez stolčkov lahko zelo družaben.

Tudi spalnica je optimalno izkoriščena. Predviden prostor za (premajhno) omaro smo razširili s knauf stenami in pridobili mini garderobno sobo ali walk-in omaro, ki smo jo sprva nameravali zapreti z zložljivimi vrati. Ko je na načrtih stanovanje dobivalo končno podobo, smo ugotovili, da jo bomo raje zaprli z zaveso, ki bo prostor omehčala in ga približala karakterju stanovalke.

Za spanje smo izbrali lebdečo posteljo, ki je še vedno ena najbolj uporabnih postelj za majhne prostore; do zdaj še ni bilo oblikovalca, ki bi izumil kaj boljšega. Bakreni bralni lučki na regulacijo se s stropa spuoščata nad preprosti nočni omarici in ustvarjata prijeten ambient za sprostitev in počitek.

Steno ob vzglavju smo oblepili s srebrnkasto tapeto z diskretnim motivom. Najprej je bila naročena drugačna tapeta, pa se je zataknilo pri izbiri blaga za zaveso, saj nismo našli popolne kombinacije. Ker smo znani po perfekcionizmu in trmi, nam je uspelo prepričati dobavitelja, da je tapeto zamenjal.

Naročnica je bila tako zadovoljna z našim delom, da nam je dodatno naročila izrise opreme v kopalnici. Ploščice in sanitarno keramiko smo obdržali, saj so bili materiali, ki so bili uporabljeni v njej, okusno izbrani, poleg tega bi razbijanje kopalnice precej podražilo investicijo in podaljšalo gradbena dela.

Pohištvo v kopalnici je logično nadaljevanje celostne podobe stanovanja, zato smo izbrali belo barvo, kombinirano z naravnim hrastom. Izris opreme je predstavljal trd oreh, saj je bilo potrebno upoštevati vse nespretno postavljene priključke in ventile. Ker pralni stroj nekoliko pokvari “spa” občutek v kopalnici, nam ga je uspelo skriti v omaro.

“Ob nakupu stanovanja nisem imela ideje, na kakšen način bi ga opremila, da bo funkcionalno, lepo in posamezni prostori povezani v celoto. Po nasvetu mame, ki je večkrat v časopisu opazila delo Prostorame, sem se odločila, da tudi sama obiščem Špelo. Sprva je bil načrt, da Prostorama opremi le dnevni prostor in kuhinjo, vendar mi je Špela že na prvem sestanku navrgla uporabne ideje za hodnik in spalnico. Odločila sem se, da ideje upoštevam, opremljanje dnevne sobe in kuhinje pa prepustim Prostorami. Bolj ko se je projekt zaključeval, bolj sem si želela stanovanje v stilu osrednjih prostorov. Tako je Špela poprijela še za dodatno delo in izrisala pohištvo za spalnico, hodnik in kopalnico. Prostorama je v celoti upoštevala tistih nekaj mojih želja, v večini pa sem se prepustila domišljiji Prostorame. Že na papirju je stanovanje izgledalo odlično, ampak, ko je vse končano je še boljše. Z eno besedo fantastično je!!!
Hvala Prostorami – Špeli, Neži in Alainu za trud, odlične ideje in izvedbo. :)”
Živa

Preobrazba: Prej in potem

Projekt: Špela Modic u.d.i.a., Neža Mekota u.d.i.k.a.

Besedilo: Špela Modic u.d.i.a.

Foto: Alain Šik, Špela Modic