Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Oprema predsobe, 4. del – ogledalo

5. 03. 2017

V prvem delu članka smo pisali o razporeditvi pohištva v predsobi, v nadaljevanjih pa se bomo podrobneje posvetili posameznim elementom opreme.

Ostali članki iz serije Oprema predsobe:

Oprema predsobe, 2. del – omara
Oprema predsobe, 3. del – sedišče

Preden odidemo od doma, se običajno pogledamo v ogledalo. Če v kopalnici zadošča manjše, si v predsobi privoščimo velikega, v katerem se uzremo od glave do pet.

Zrcala imajo to lastnost, da odsevajo druge predmete, zato premislimo, kam jih postaviti, sicer nam lahko prikažejo poglede, ki jih nismo želeli.
V majhnih predprostorih postavimo zrcalo tako, da bo povečalo prostor. Običajno ob vhodu ni veliko naravne svetlobe, s primerno izbrano pozicijo ogledala jo bo odsev okrepil.

Vas boli glava, ko bi bilo potrebno ogledalu izbrati primeren okvir? Najpreprostejša izbira je takšno, ki ga nalepimo na steno. Pri steklarju ga odrežejo na želeno dimenzijo, potem pa uporabimo močan dvostranski lepilni trak.

Seveda ni nujno, da so ogledala brez okvirja vedno pravokotne oblike. Lahko kupimo okrogla, kvadratna, ovalna… po naročilu pa so možne tudi druge oblike. Iz posameznih ploskev z nekaj domišljije sestavljamo zanimive kompozicije.

Zrcala brez okvirja so diskreten kos opreme, ki se zlije z opremo v prostoru in predvsem opravlja svojo funkcijo odsevanja podobe stanovalcev. Povsem drugačen pečat vtisnejo predsobi ogledala z okvirjem.

Okvir povzdigne zrcalo v dekorativen kos, ki naj se ujema s stilom opreme v stanovanju. Če pa smo vešči eklektičnih kombinacij, meja ni… tudi asketski ambient lahko popestri ogledalo v bogatem okvirju.

Kadar prostora za zrcalo ni, ga lahko nalepimo na vrata ali na omaro, lahko pa so v ogledalu kar vrata omare in rešimo dve muhi na en mah. Zagotovo poznate zrcalna drsna vrata? Takšna krilna vrata vidimo redkeje. Nam je všeč kombinacija mat stekla in ogledala, kaj pa vam?