Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Oprema predsobe, 3. del – sedišče

3. 05. 2016

V prvem delu članka smo pisali o razporeditvi pohištva v predsobi, v nadaljevanjih pa se bomo podrobneje posvetili posameznim elementom opreme.
Ostali članki iz serije Oprema predsobe: Oprema predsobe, 2. del – omara
Nadvse dobrodošel kos opreme v predsobi je sedišče, če le imamo zanj dovolj prostora. Ne bo nam prišel prav le pri obuvanju čevljev, ampak tudi kot odlagalna površina za torbe, rokavice in druge predmete, ko s prepolnimi rokami vstopimo v stanovanje.

V prostornejših predsobah si lahko omislimo klop. Prednost klopi je, da jo lahko uporabimo kot odlagališče in sedišče hkrati. Če imamo več otrok, bo ob odhodu z doma na njej dovolj prostora za vse. Ob besedi klop marsikdo pomisli na rustikalen kos opreme, vendar to že dolgo ne drži več. Pred nekaj leti so bile modne in priljubljene plastične klopi.

Seveda so tudi lesene klopi lahko sodobno oblikovan, eleganten kos opreme. V spodnjem delu je lahko dodatna polica za odlaganje čevljev in copatov.

Klop je lahko del pohištvenega elementa v predsobi, ki združuje steno za obešanje z ogledalom, predalnike za ključe, rokavice in šale ter polico za čevlje in copate. Ko vanj vkomponiramo še osvetlitev, si zasluži častno mesto v vsakem domovanju.

Manj prostora kot klop bo zavzel tabure, lahko je pravokoten ali kvadraten ali okrogel. Za ozke predsobe so najprimernejši elipsasti, saj so lahko zelo ozki in daljši. Ko pridejo obiski, ga lahko uporabimo kot dodatno sedišče v dnevni sobi.

Tudi tabureji so iz različnih materialov. Najpogostejši so takšni iz blaga ali usnja, lahko pa so seveda tudi leseni in plastični. Nekateri so votli, s pokrovom, in vanje lahko pospravimo copate za goste.

Seveda lahko v predsobo postavimo kakršenkoli sedež. Morda imamo zanimiv stol, ki ne sodi v jedilnico? Ali pa majhen foteljček, za katerega ne vemo, kam bi ga dali? Tak poseben kos lahko uspešno popestri predsobo, za povrh pa je še nadvse uporaben!