Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Soba za mlado gospodično

27. 12. 2015
Načrt sobe
Pozdravljeni,
redno spremljam vaše delo, ki mi je zelo všeč in komaj čakam, da se lotimo prenove stanovanja, ko vas kontaktiram. Tokrat pa bi potrebovala pomoč pri ‘prenovi’ otroške sobe. Vem, da imate super ideje in mi boste znali svetovati. Hči je stara 3 leta in je bila do sedaj v mali posteljici 120×60. Jasno je, da je premajhna zanjo, zato smo našli hitro rešitev, in sicer ima nov jogi 120×200 kar na tleh. Soba ima veliko vrat in oken in sploh mi ni jasno, kako jo opremiti. Rada bi sobo, ki bi jo imela tudi kasneje kot mladinsko. Torej, posteljo 120×200, najraje bi imela kar vgradno omaro z dovolj prostora za kasneje, mizo in prostor za šolske potrebščine mogoče kak dodatek za punčke. Bila naj bi soba, ki bo primerna tudi za čas odraščanja. Po tleh pa je parket. Res ne vem, kam naj kaj postavimo, kako pobarvati stene, ali naročiti pohištvo v barvah lesa ali belo? Verjetno tudi poznate kakega dobrega izdelovalca, mizarja, h kateremu bi se lahko obrnili za izdelavo sobe.
Prilagam skico tlorisa prostora. Radiator je pod oknom, kjer so balkonska vrata, višina okenskih polic pa 70 cm (radiator je na isti višini, torej 70 cm, poravnan s polico). Prilagam tudi sliko prostora.
Vse lepo v letu 2016, Mateja

Ureditev otroške sobe
Soba je dokaj velika, pa vendar težavna za opremljanje zaradi odprtin na treh stenah. Najbolj logična pozicija za vgradno omaro je desno od vrat, kjer lahko postavite knauf steno, da bo omara res vgrajena med dve steni. Na novo steno montirajte stikala in obešalnike, kot so na primer Muuto Dots. Pohištvo naj bo v beli in topli svetlo sivi barvi, barvni poudarki pa naj bodo takšni, ki se kasneje zlahka zamenjajo.

Postelja s perforiranim vzglavjem
Postelja stoji ob steni, namesti vzglavja ima perforiran panel, ki bo hčerki omogočal več zasebnosti, hkrati pa bo prepuščal svetlobo. Pisalna miza je postavljena ob steno med obema oknoma, s strani ima prostor za dodaten stolček ali tabure, ki se lahko uporablja tudi kot nočna omarica. Za zdaj lahko tja postavite malo mizico in dva stolčka.

Otroška soba v nežnih barvah
Na steno levo od vrat obesite veliko ogledalo, ki bo na tej poziciji odsevalo naravno svetlobo. Steno pobarvajte v nežno rožnat odtenek, kasneje pa si bo hčerka izbrala barvo po svojih željah. Vrata vgradne omare lahko potiskate z nežnim motivom, kot smo naredili v našem projektu D.O.M.A., hčerka pa jih lahko dopolni z nalepkami listov, rožic in živali. Seveda pri naših projektih sodelujemo z zanesljivimi mizarji, ki bi takšno sobico tudi izvedli, vendar to presega našo rubriko, saj bi bil potreben dodaten izris opreme. Če bi nas potrebovali, smo z veseljem na voljo!