Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Oprema predsobe, 2. del – omara

28. 11. 2015
Omara v predsobi
V prvem delu članka smo pisali o razporeditvi pohištva v predsobi, v nadaljevanjih pa se bomo podrobneje posvetili posameznim elementom opreme.

Kadar v vhodnem delu stanovanja ni posebnega prostora, namenjenega čevljem, jaknam, plaščem in torbicam, potrebujemo v predsobi garderobno omaro, kamor bomo vse to pospravili, da bo prostor videti urejeno. Seveda imamo poleg tega lahko še kakšen obešalnik za obiskovalce in za oblačila, ki jih ravno nosimo, večino pa kljub temu raje pospravimo v omaro.

Omara z drsnimi vrati
Drsna vrata so pogosto najprimernejša rešitev za ožje prostore, kjer bi odprta klasična vrata ovirala prehod. Omare z drsnimi vrati naj imajo nekoliko večjo globino od običajnih; za široke kose oblačil, kot so bunde in plašči, priporočamo 70 cm. Seveda imajo takšne omare tudi svojo pomanjkljivost; ko odpremo eno krilo, onemogočimo dostop do sosednjega razdelka v omari.

Potisk na drsnih vratih
Krila drsnih vrat naj bodo široka, če nimamo na voljo vsaj 80 cm za posamezno krilo, raje razmislimo o klasičnem odpiranju. Drsna vrata se namreč nekoliko prekrivajo, poleg tega so profili kar široki, zato so pri ožjih vratih zelo poudarjeni. Več kot 100 cm je že lepa širina, če jih dekoriramo z nalepkami ali potiskom, bodo okras v prostoru.

Drsna vrata v eni ravnini
Najbolj elegantna so drsna vrata, ki so pri zaprti omari v eni ravnini. Takšna vrata so montirana na korpus omare, brez vodil na stropu, ki so značilna za vgradne omare. Tudi pri drsnih vratih imamo dve opciji; lepša izvedba je takšna, kjer so vrata obešena na strop, brez talnih vodil.

Omara s klasičnim odpiranjem
Kadar je prostora pred omaro dovolj, je bolje izbrati klasično odpiranje, saj se nam tako rokavi bunde ali plašča ne bodo zatikali pri odpiranju vrat. Za takšno omaro zadošča globina 60 cm, za čevlje pa 35 cm. Vrata omar so lahko perforirana, da se izognemo ročajem, ali pa izberemo ročaje, na katere lahko tudi obesimo torbico.

Notranjost omare v predsobi
Del omare namenimo oblačilom, drugi del pa čevljem. Če je globina omare enotna, lahko čevlje spravljamo v dve vrsti; za lažji dostop v tem primeru priporočamo izvlečne police. Kadar je prostora dovolj, lahko v takšno omaro pospravimo tudi torbice, dežnike, kape, šale in rokavice.

Tekstilna vrata omare
Kadar nimamo veliko prostora, lahko namesto drsnih vrat izberemo tudi tekstilno zaveso. Prednost takšne rešitve je večja preglednost omare, saj jo lahko naenkrat odpremo skoraj celo. Serijske rešitve so dražje in bolj dodelane, kar pa ne pomeni, da rešitev z običajno platneno zaveso ne more biti elegantna in izvirna. V našem projektu hiše v Martuljku jo bomo izvezli z etno motivom, komaj čakamo, da vidimo rezultat!