Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Oprema predsobe, 1. del – razporeditev pohištva v predsobi

28. 09. 2015
Oprema predsobe
Prvi prostor, v katerega vstopimo v hiši ali stanovanju, nosi v načrtih različna imena; lahko ga poimenujemo vetrolov, predprostor, predsoba ali hodnik, vsekakor pa se tam preobujemo in preoblečemo, odložimo ključe in torbice. Tu tudi sprejmemo obiskovalce, zato ni naključje, da so mu nekdaj namenjali posebno pozornost pri urejanju. Kako pa je s tem danes?

Tloris tipske hiše
V običajnih tlorisih stanovanj in hiš je kvadratura vhodnega dela skopo odmerjena. Predstavljajte si štiričlansko družino, ki se vrne domov, odpira vrata, se preobuva in slači… Če je predsoba utesnjena, se v njej drenjata že dva, ostali pa morajo čakati zunaj, da pridejo na vrsto, ali pa se z blatnimi čevlji umikati na parket v dnevno bivalnem prostoru.

Majhna predsoba
V majhni predsobi je tudi prostora za shranjevalne površine malo. Tako se hitro zgodi, da se obešalniki šibijo pod kupom oblačil, poličke so polne vseh mogočih reči in ko pridemo domov, moramo najprej preskočiti množico čevljev, ki stojijo na tleh. Zveni znano?

Pohištvo v predsobi
Med “obvezno opremo” predsobe sodi velika garderobna omara, v katero pospravimo vrhnja oblačila, kape, šale in rokavice, torbice in čevlje. Na obešalnik obesimo oblačila gostov in tisto, kar se nam ne ljubi takoj obesiti v omaro, saj bomo čez nekaj ur ponovno oblekli. Preden odidemo, se radi pogledamo v veliko ogledalo, da preverimo, če smo se pravilno sestavili ;-) Če je ob vsem tem še dovolj prostora za sedež za odlaganje in lažje obuvanje, kakšno poličko za ključe in stojalo za dežnike, smo zmagovalci.

Tloris predsobe z vgradno omaro
Možnosti za razporeditev opreme je veliko, vse je odvisno od oblike prostora in odprtin. Idealno je, če eno steno zapolnimo z veliko garderobno omaro, na drugo pa obesimo ogledalo in kakšno polico. Ob vratih stojita stojalo za dežnike in stenski ali stoječ obešalnik. Sedimo lahko na premičnem tabureju ali na klopci.

Tloris predsobe z “walk in” omaro
Če je prostora več, lahko razmišlajmo o idealu, ki ga pooseblja velika “walk-in” omara. V takšni omari je ob primerni velikosti dovolj prostora tudi za večje športne torbe, kovčke, čelade, otroški voziček in podobno. Če vam stojala za dežnike in obešalniki kazijo predsobo, jih namestite znotraj omare. Ko nedisciplinirani člani družine puščajo čevlje na tleh, enostavno odprete vrata in jih zbrcate v to “garderobno sobico”, pa je predsoba pospravljena.

V prihodnjih člankih se bomo posvetili posameznim kosom opreme, osvetlitvi, barvam in dodatkom.