Oblikovalski utrinki s sejma pohištva Saloni 2016

28. 05. 2016

S trendi z milanskega pohištvenega sejma smo vas že seznanili, sledijo zanimivi oblikovalski kosi, ki so vam lahko v navdih. Razstavni prostor Diesel ni ravno oblikovalski kos, vendar si fotografija zasluži objavo, saj so luči predstavili na način, ki je bil magnet za selfije; imela sem srečo, da sem v najbolj oblegani ogledalni sobici za minutko ostala popolnoma sama.

Pri Dieslu seveda sami ne izdelujejo pohištva, temveč pod svojo blagovno znamko oblikujejo za celo vrsto pomembnejših proizvajalcev. Med njimi se je letos na moje veliko veselje znašla tudi tovarna kuhinjskih nap Faber in rezultat je kraljica industrijskega stila na sliki. Če je prejšnja leta Diesel razpršeno gostoval na razstavnih prostorih posameznih proizvajalcev, pa so letos vse svoje oblikovalske dosežke predstavili pod eno streho.

Naš priljubljeni Lago je razstavil zanimiv pult, oblečen v keramične ploščice. Čeprav me njihove kuhinje po uporabnosti še vedno ne prepričajo, pa bi tak detajl z veseljem uporabila v primernem ambientu.

Že dolgo smo zaljubljeni v Lago njihove otroške sobe. Pograd, ki visi v zraku in ga podpira lestev, je vsekakor nekaj, kar bi bilo v okras tudi kakšni garsonjeri z visokim stropom. Žal v objektiv nisem mogla ujeti celotne nočne omarice, ki visi stropa navzdol, je pa desno zgoraj viden spodnji konec.

Clei slovi po svojih sistemih postelj, ki se zložijo v omaro. Na tem področju so dobili precej posnemovalcev, ki pa po kvaliteti izvedbe precej zaostajajo za originali. Zdaj so pri Clei-u izdelali tudi omaro, ki skriva popolnoma opremljeno mini kuhinjo in pisalno mizo.

Pedrali je kolekciji vrtnega pohištva Nolita dodal lounge stol z rokonasloni, ki je med najudobnejšimi takšnimi modeli. Ker je le malo nižji od običajnega stola, je primeren tudi za tiste, ki z nizkih težko vstajajo.

Kavč Belt je za Moroso oblikovala Patricia Urquiola. Z njim je nadaljevala trend udobnih sedežnih garnitur za poležavanje. Nedefinirano obliko sedežne garniture povezujejo ročno pleteni pasovi. Takšna pomečkana zofa svobodne oblike lahko izvrstno funkcionira v ambientu, oblikovanem v slogu sproščene elegance.

Pod Softlineovo zofo Elle je podpisana danska oblikovalka pohištva Charlotte Høncke. Bolj formalne in trde linije njihovih modularnih kavčev je feminizirala in tako zaobljena lepotica še vedno omogoča dobro sedenje. Žal serija obsega samo elementa na sliki, tabureja ni v kompletu.

Zelo ženstvena je komoda Audrey, ki jo je oblikovala arhitektka Helena Dařbujánová. Navdihnil jo je film Rimske počitnice, v njej se skriva z žametom oblazinjen predal za nakit, poličke za romantična pisma in, kot je zapisala avtorica na svoji spletni strani, zajetna polica za fascikle s finančnimi poročili ;)

Še ena ženska oblikovalka, Alessandra Baldereschi, je za Baleri oblikovala omaro Rami. Čeprav so drevesni motivi že nekako prežvečeni, sta me kovinski veji navdušili.

Razstavljalec Sangiacomo je predstavil zanimivo kompozicijo stenskih omaric, katerih hrbtišča so porezana pod kotom in pripomorejo k razgibanosti sestava. Če kdo išče navdih, kako popestriti dnevno sobo…

Malo manj fotogenična, zato pa toliko bolj uporabna in tehnično dovršena so drsna vrata Thut Möbel. Zložljive tekstilne panele izdelujejo v različnih materialih, nekateri so namenjeni tudi dušenju zvoka. Lahko jih uporabite kot predelne stene ali za zapiranje vgradnih omar, obstaja pa tudi različica za nizke elemente. Izdelujejo jih po meri, ker pa je Švica, kjer jih izdelujejo, daleč, jim lahko pošljete dimenzije sami in vam izdelek dostavijo.

Ethnicraft izdeluje pohištvo iz masivnega lesa; postelja Oak Shadow Bed bo krasila enega naših projektov, zato smo si jo natančneje ogledali in lahko potrdim, da je vrhunsko izdelana.

Na razstavnem prostoru Caccaro smo občudovali posteljo Groove, z zanimivo kombinacijo osvetljene police in tekstilnega vzglavja.

Še nekaj dodatkov; obešalnike Caddy so za Eneo oblikovali Lievore Altherr Molina. Izdelujejo jih v samostoječi ali stenski različici. Želim si, da bi poleg domov krasili tudi veliko poslovnih prostorov, saj je izbor tamkajšnjih obešalnikov ponavadi precej dolgočasen.

Švedski oblikovalci so že drugo leto zapored združili moči na skupnem razstavnem prostoru, za zaključek zato predstavljam dva švedska utrinka. Na fotografiji se je znašla tudi obleka, saj se je preveč lepo podala v kompozicijo, poudarek pa je seveda na ogledalu z zanimivim “paspartujem”.

Drug švedski izdelek so koši za ločevanje odpadkov. Omarice pod umivalnikom so običajno premajhne za vse vrste smeti, ki jih zbiramo, zato se vsak znajde po svoje; običajno so dodatne smeti v shrambi, garaži, na balkonu… v takšnih koših bi jih z veseljem zbirali tudi v kuhinji!

Oznake: , , , , , , , , , , , ,