Sejem Dom 2020 v Ljubljani

4. 03. 2020

Letošnji Sejem Dom, največji specializirani sejem radiotelegraphs v regiji, lahko na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani obiščete do nedelje, 8. marca. Poleg kar 505-ih razstavljavcev se bodo na sejmu, v sklopu spremljevalnega programa, predstavili tudi številni predavatelji. S ključnimi rešitvami so za vaša vprašanja na voljo strokovnjaki GI ZRMK in Mreže ENSVET – Eko sklada, ki nudijo brezplačna svetovanja.
Čeprav je večina sejma posvečena predvsem predstavitvi novosti na področju montažnih hiš, izdelkov za gradbeništvo, hladilne in ogrevalne tehnike ter stavbnega pohištva, smo za vas izbrali nekaj bombončkov, za katere upamo, da bodo polepšali vaše interierje.

Kljub vse milejšim zimam so kamini in kaminske peči še vedno zelo priljubljen osrednji element naših bivanjskih prostorov. A kam z drvmi? Drva, inkorporirana v različne pohištvene elemente, so sicer videti lepo, a se ne obnesejo najbolje. Pri podjetju Karodi se v osnovi ukvarjajo s proizvodnjo dimnikov, v svoji ponudbi pa imajo poleg dimnikov in kaminskih peči tudi simpatične nosilce in košare za drva.

Nemški proizvajalec kuhinj Next123 ima v svoji ponudbi celo množico inovativnih rešitev za shranjevanje živil in malih kuhinjskih pripomočkov. Na sejmu so predstavili simpatične dodatke za začimbe, kuhinjske brisače in druge potrebščine, ki nam navadno delajo gnečo na pultu. Različni elementi se pripenjajo na tračnico, ki je nameščena na steni ali stenski oblogi. Njihove izdelke si lahko ogledate na stojnici podjetja ETIS.

Na isti stojnici nas je navdušila kuhalna plošča z integrirano napo Bora Professional- Revolution 2.0, ki se je ne bi sramovali niti profesionalni kuharji. Kuhalne plošče so modularne in jih je možno prilagajati glede na potrebe domačega chefa, inteligentni gumbi za upravljanje pa omogočajo popoln nadzor nad pripravo hrane.

Pri podjetju Satler se v osnovi ukvarjajo s proizvodnjo in prodajo stavbnega pohištva, zimskih vrtov, fasadnih sistemov in senčil. Letos so na sejmu predstavili tudi otroško sobico, ki bi je bil vesel vsak mali nadobudnež. Nas je, zaradi skrbno izdelanih detajlov, navdušila predvsem garderobna omarica v kombinaciji hrasta in belo lakiranega lesa.

Električna radiatorja Eve in Astro proizvajalca Tubes sta našo pozornost ukradla že na Milanskem pohištvenem sejmu leta 2018. Radiator Astro (modre barve) ima nogice nastavljive višine, z dvigovanjem in spuščanjem zgornjega dela pa je možno regulirati dotok toplega zraka. Radiatorju Eve (zlate barve) je poleg vsega dodana tudi svetilka, ki jo je možno ‘dimati’.

Po zgledu podjetja Pantone, najslavnejšega določevalca trendov v svetu barv, so v podjetju JUB izbrali barvo leta 2020. Barva LOVE538A ali ‘bakrena ljubezen’ je, po besedah proizvajalca, topel oranžen odtenek z rjavkastim podtonom, ki spominja na rdečo zemljo, opečnate strehe starih mestnih jeder, jesensko listje in tlečo žerjavico ter v opazovalcu vzbuja občutek topline, nostalgije in udobja. Priljubljenost opečnatih odtenkov opažamo že nekaj let, zato boste dodatke za popestritev doma v omenjenih odtenkih z lahkoto našli.

Izbira oken je na sejmu resnično pestra. Pri podjetju M Sora so se odzvali potrebi trga po oknih nadstandardnih dimenzij in skozi projekte TIGR4smart, XtremelY in Termo-in razvili foto-aktivne prevleke za okna, pameten lesen okenski sistem nadstandardnih dimenzij in inteligentna stekla s samočistilnim učinkom. Okno na fotografiji je visoko 5m in težko kar 750kg. Komaj smo ga zajeli v objektiv.

Tudi pri podjetju Velux vsako leto predstavijo nove, inovativne rešitve. Strešna okna, ki se spremenijo v balkon smo že videli. Letošnja novost je okno, ki omogoča dostop do strešne terase oziroma balkona. Dobrodošla rešitev za vse prebivalce mansard.

Ponudba parketov, laminatov in vinilov je na sejmu sorazmeroma pestra. Mi še vedno prisegamo na parket. Ribja kost je zadnja leta ponovno zelo modna. Žal pa ni primerna za vsak prostor. Enako velja za različne obdelave (brušen, krtačen, videz strojno ali ročno oblanega parketa), grčavost in končno obdelavo (oljen ali lakiran). S primernim izborom parketa lahko namreč prostor optično korigiramo.

Eden izmed spregledanih elementov notranjega oblikovanja so zagotovo tipke za vgradne kotličke. K sreči se v zadnjih letih trendi tudi pri nas obračajo na bolje in izbira tipk je vedno večja. Na levi strani so tipke, ki so jih predstavili pri podjetju Geberit, tiste na desni strani fotografije pa so oblikovali pri podjetju Grohe.

Še en nebodigatreba so zunanje enote toplotnih črpalk in klimatskih naprav. Pri podjetjih Kronoterm (levo) in Daikin (desno) oblikovanju zunanje enote toplotne črpalke posvetili nekoliko več pozornosti in na trgu ponudili estetsko korekten izdelek, ki ga je moč smiselno umestiti v okolico. Žal tega ne moremo reči za zunanje enote in notranje enote klimatskih naprav, vsaj mi na sejmu nismo opazili ničesar, kar bi nas navdušilo.

Oznake: , , , , , , , , , , , ,