Ambient Ljubljana 2018 – sejem pohištva

7. 11. 2018

Letošnja, 29. edicija sejma Ambient Ljubljana je ponovno združena s sejmom Dom Plus. Do nedelje, 11. novembra, si lahko na Gospodarskem razstavišču ogledate ponudbo notranje opreme in pohištva, stavbnega pohištva, ogrevalne in hladilne tehnike ter montažnih hiš. Vse dni sejma potekajo tudi brezplačna svetovanja neodvisnih strokovnjakov Mreže ENSVET- Eko sklada in Gradbenega inštituta ZRMK. Za tiste, ki sejma ne boste utegnili obiskati, smo pripravili izbor produktov, ki so nas najbolj navdušili. In letos jih je bilo resnično veliko!

Slovenski oblikovalci zvesto sledijo trendom, ki jih narekujejo večji sejmi po Evropi in v Svetu. Med materiali še vedno prevladuje les v kombinaciji s kovino. Nevtralne barve lesa počasi zamenjujejo temnejši odtenki, ki v kombinaciji s črno barvo, dimljenim steklom in kovinami v črni, bakreni, zlati in rožnato zlati barvi v prostor vnašajo pridih elegance in luksuza. Monolitne kuhinjske bloke so zamenjale bolj razgibane kompozicije. Na fotografiji je detajl kuhinje Mizarstva Zupanc, ki združuje vse prej naštete trende in inovativen način osvetlitve v horizontalnem ročaju visokih omar.

Kuhinje z utopljenimi ročaji že dolgo prednjačijo. Trend minimalističnih kuhinj brez ročajev se zadnja leta spreminja in z veseljem opažamo, da se ročaji ponovno vračajo. Pri podjetju Rujz predstavljajo novo kolekcijo ročajev, ki jo odlikujejo modne barve, inovativne oblike in dodelani detajli. Fotografija kolekciji žal ne dela usluge, zato se nikar ne pozabite ustaviti pri njihovi stojnici. Prepričani smo, da si ročajev svoje prihodnje kuhinje ne boste več želeli skrivati v ličnice.

Poleg ročajev renesanso doživlja tudi parket, položen v obliki ribje kosti. Končno ga lahko najdemo tudi pri vseh domačih ponudnikih talnih oblog. Posamezne deščice so zdaj večje, zato naj vas nikar ne skrbi, da bodo tla izgledala kot pri babici doma. Mi še vedno navijamo za naraven hrastov parket, ki ga je najlažje kombinirati z ostalimi lesenimi detajli v interierju in ki je preživel že vse modne smernice zadnjih desetletij.

Na les v ‘natur’ obdelavi prisegajo tudi pri blagovni znamki LLEESS. ‘Bolj, kot je nekaj razkošno, manj osrečuje. Preprosto je lepo,’ pravijo pri LLEESS-u in se tako lotevajo tudi oblikovanja svojih produktov. Na fotografiji je hrastov stolček Crown down, dodelan produkt izčiščenih linij, rezultat preprostega in iskrenega pristopa k oblikovanju.

Tudi v Ateljeju Mali, kjer ustvarja akademski kipar Jernej mali, nas s svojimi lesenimi izdelki, navdušujejo že od njihovih začetkov. Kolekcija Črna/Black je, po avtorjevih besedah, na videz preprost koncept, ki izhaja iz ideje, kako ostanke lesa iz ateljeja spremeniti v produkte z uporabno vrednostjo. Rezultat je kolekcija dodatkov za dom, obarvanih z naravnimi barvili, patiniranih z naravno kisovo patino in premazanih z mešanico olj in čebeljega voska. Elegantno, minimalistično in s pridihom japonske wabi-sabi estetike.

Nina Koželj, kiparka in grafična oblikovalka in Manca Kemperl, inženirka lesarstva, sta združili moči in ustvarili znamko Vulgaris. Zakaj Vulgaris? Ker so njuni izdelki izdelki iz kosov lesa, ki niso primerni za serijsko proizvodnjo. Navadnega (Vulgaris) lesa. Na Sejmu Ambient se avtorici predstavljata s serijo predalnikov, katerih ličnice krasijo hudomušne rezbarije. Za svoje izdelke sta letos prejeli tudi nagrado Top ideje. Čestitamo!

Z dobro mero humorja se je oblikovanja lotila tudi Nina Malovrh. Skleda OM NOM je enako velika kot poln, a ne raztegnjen želodec in po avtoričinem mnenju predstavlja oblikovalsko rešitev za shujševalno norijo. Kljub temu da forma sklede stilizira obliko želodca, se estetsko ne podreja funkciji in tako predstavlja oblikovalsko dovršen izdelek. Ali se bomo zaradi nje v kopalkah sprehajali bolj samozavestno, ne vem, zagotovo pa bomo z vsako žlico zajeli tudi kanček humorja. ‘Dobro oblikovane rešitve so namreč preproste, elegantne in vsaj malo tudi zabavne.’

Oblikovalke studia 3S design so letos za svojo kolekcijo malih pripomočkov OBLIQU, prejele najvišje priznanje sejma, Top of The Top. Na fotografiji je del sestava, ki bo popestril vsako predsobo, otroško sobo ali steno v delovnem kotičku. Na kovinsko ploščo, ki je pritrjena na steno, lahko poljubno razporejamo različne magnetne dodatke, vse od obešalnikov, modularnih poličk in držal. Kot je razvidno iz fotografije, je sistem primeren tudi za družinski turnir križcev in krožcev.

Z veseljem opažamo, da pohištvo za otroke zaseda vedno pomembnejše mesto v slovenskem oblikovanju. Gugalnica Playwood je zasnovana tako, da raste z vašim otrokom. Dobrodošla ideja v času, prenatrpanem z odpadki.

Posebni gost letošnje razstave Top ideje je industrijski oblikovalec Janez Mesarič. Na sejmu se je predstavil s svojo znamko lesenih izdelkov Ribrand, ki se navezujejo na tradicijo ribniške ‘suhe robe’ in kolekcijo svetil Vitka, ki je nastala v sodelovanju z oblikovalskim studiem Mashoni. Kolekcijo svetil sestavljajo tri talne oziroma viseče ambientalne svetilke. Zaradi svoje minimalistične oblike jih boste v prostoru komaj opazili, a bo zato svetloba prišla bolj do izraza.

Hoja po sejmišču je utrudljiva, zato vedno radi testiramo nove kavče. Serija Oto je plod sodelovanja med podjetjem KAUCH in oblikovalskim kolektivom TAK. Zofa je na voljo v različnih modulih, ki jih lahko med seboj poljubno kombiniramo v sestav, primeren za vsak interier. Globoka sedalna površina in blazine različnih oblik omogočajo neslutene razsežnosti udobja. Preverjeno!

Tudi pri podjetju Žakelj so nas prijetno presenetili s čisto novim modelom sedežne garniture Pavia. Kavč ima premična naslonjala in nastavljive blazine, kar bo zadovoljilo še tako zahtevne kavčarje. Globok sedalni del v kombinaciji z upognjenimi blazinami bo navdušil tiste, ki na kavču raje poležavajo. Tisti, ki televizijo gledajo sede, si lahko blazine naravnajo na poljubno višino. Če pa boste na kavču posedali, lahko celoten hrbtiščni del pomaknete bolj naprej in tako naredite sedenje bolj udobno. Kljub multifunkcionalnosti Pavia deluje lahkotno in je zato primeren tudi za manjše dnevne sobe.

Andraž Sapec je za podjetje Donar oblikoval počivalnik Collodi. Počivalnik je narejen iz okolju prijaznih materialov, lesa in filca, narejenega iz recikliranih plastenk. Školjko počivalnika je prav tako mogoče nadaljnje reciklirati. Počivalniku pripada tudi tabure, oboje pa je dobavljivo v različnih barvnih kombinacijah.

Hišni ljubljenčki že dolgo niso zgolj poceni način za deratizacijo in varovanje doma, ampak v naših življenjih zasedajo prav pomembno vlogo. Zato je prav, da tudi v naših bivališčih zasedajo prav posebno mesto. Tri arhitektke so zato združile svojo ljubezen do živali in ljubezen do oblikovanja ter ustvarile blagovno znamko UtaUta. Njihove izdelke odlikujejo čiste linije, premišljen izbor materialov in pozornost do detajlov. Rezultat je pohištvo in dodatki za ljubljenčke, ki bodo prepričali vsakega ljubitelja živali in dobrega oblikovanja. Pa ljubljenčke seveda tudi :)

Za konec se iz interierja sprehodimo še na vrt. Premišljeno oblikovana okolica našega domovanja je lahko uporabna in lepa skozi vse leto, ne samo spomladi in poleti. Tudi na zasneženem vrtu lahko uživamo! Če si omislimo vročo kad z vgrajeno pečjo na drva, naše zimske aktivnosti na vrtu ne bodo omejene samo na kepanje in postavljanje snežakov. In če vroči kadi dodamo še zunanjo leseno finsko savno imamo lahko doma na vrtu že zasebno različico gorskega velnesa. Oboje izdelujejo pri Mizarstvu Hrovat.

Zunanji tlaki so pri oblikovanju prostora pogosto prezrt element. K sreči se tudi v Sloveniji ponudba zunanjih tlakov izboljšuje. Pri podjetju Tlakovci Podlesnik so se letos predstavili z betonskimi rombi, ki jih lahko sestavljamo v poljubne vzorce. Rombi in heksagoni so v interierju vseprisotni že nekaj let in končno bomo lahko tudi zunanje tlake oblikovali skladno z notranjimi.

Oznake: , , , , , , , , , , , ,