Milanski pohištveni sejem 2016 in trendi

24. 04. 2016

Letošnji Salone Internazionale del Mobile 2016 v Milanu je bil v znamenju kuhinj. Eurocucina bo posebej predstavljena na našem blogu, za predjed pa vam ponujamo nekaj kuhinjskih trendov. Moje srce je osvojila kuhinja Abimis; trendovski inoks in hrastov les, industrijski minimalizem in dekoracija belih posod na steni…

Nerjaveče jeklo v kuhinjah še vedno prevladuje. Pulti so tanki, v celoti jekleni, ne gre za iverko, ki bi jo le oblekli. Varenna je sinonim za perfekcijo in vdelani plinski gorilniki in zareze v frontah, ki so tu namesto ročajev, nadaljujejo industrijsko estetiko, ki jo pri vrhunskih proizvajalcih opažamo zadnja leta.

Razveselili smo se povratka teraca na delovne površine. Ta odličnen material, ki ga poznajo vse starejše hiše in bloki iz sedemdesetih, stanovalci zdaj pogosto pri obnovi prekrivajo s keramiko. Res pa je, da so mojstri, ki izdelavo obvladajo, žal v izumiranju, zato je teraco postal luksuzen material.

Če nimate vrta ali terase, so začimbnice obvezna oprema v kuhinji, saj so uporabne in ob primerni izbiri rastlin tudi nadvse dekorativne. Steininger je za lončke pripravil korito v zadnjem delu otoka. Zdaj je primeren čas, da si jih omislite; če vas peteršilj in bazilika dolgočasita, boste morda skrbneje gojili koriander, rožmarin in meto.

V kuhinje in jedilnice se vračajo vitrine! Obdelava stekla je seveda drugačna, kot je bilo v modi v začetku tega tisočletja. Prozorno ali satinirano steklo je zamenjalo žično ali dimljeno steklo ter retro ornamenti. Najpogostejši vzorec na steklu so kvadratki ali bunkice – se jih spominjate?

Skandinavski slog nikakor ni edini na sceni, na razstavnih prostorih prevladuje minimalistična eleganca. Črna barva je njen simbol, zato nas ne preseneča, da je v bolj glamuroznih ambientih na pohištvu zamenjala belo, industrijskega stila pa si brez črne skoraj ne predstavljamo ;-)

Črno ali sivo barvo lahko nadgradimo v tablo za pisanje sporočil; barvo, na katero boste lahko pisali s kredo, vam namešajo v skoraj vsaki prodajalni. Če le imate doma primerno površino (ni potrebno, da je to ravno Miele hladilnik), se le opogumite, da bo vaše stanovanje v koraku s trendi!

Ob kuhinjah vsako drugo leto na Salone Internazionale del Bagno predstavijo tudi kopalnice, od sanitarne keramike, keramičnih oblog, armatur in pohištva, do radiatorjev. Vse to bomo podrobno predstavili v enem prihodnjih člankov, med kopalniške trende, ki se vedno bolj nagibajo v smeri okroglih oblik, pa bomo pokukali že zdaj.

Okrogli umivalniki so lahko plitvi ali globoki, najlepši imajo tanek zgornji rob. Tudi ogledala so največkrat okrogla, lahko imajo integrirano osvetlitev, največ pa je modelov, ki visijo na usnjenem jermenu. Bele armature niso nobena redkost, na izbiro so že pri večini proizvajalcev, kot je na primer cenovno dostopen Zucchetti.

Tudi pri sanitarni keramiki se povečuje nabor barv. Poleg bele klasike in nekoliko nepraktične črne je pri nekaterih proizvajalcih, kot je na primer Cielo, na voljo široka barvna paleta umirjenih barv. Posebno hvaležni so sivkasti in zemeljski toni, saj se teh ne boste kmalu naveličali.

Kopalne kadi so večkrat ovalnih, kot pravokotnih oblik. Dvajseta in trideseta leta preteklega stoletja so navdihnila Norm Architects, ki so za Ex.t oblikovali linijo sanitarnih elementov Stand. Kovinski detajli pričarajo izdelkom industrijski pridih, zato ni čudno, da me je ravno ta kopalnica najbolj prevzela.

Sanitarna keramika se pogosto kombinira z lesenimi elementi. Novello je izdelal uporabno pohištveno linijo, ki se oblikovno ujema z umivalniki. V kopalnice se vračajo kotički za lepotičenje s stoli in povečevalna ogledala.

Cielo je predstavil pravo poslastico na tem področju, ob umivalniku, ki je integriran v pult, je kozmetični kotiček z dvižnim pultom, ki ima na notranji strani ogledalo, spodaj pa vtičnice in prostor za sušilec za lase in goro kozmetičnih pripomočkov. Ko bi le naša kopalnica bila prostornejša, bi si ga takoj omislila!

Kaj pa keramične obloge? Prvo mesto si delijo velikoformatne plošče in manjše ploščice različnih oblik. Ko govorimo o velikih formatih, mislim na dimenzije 240 cm x 100 cm ali več, da dobimo monolitno površino. Pri malih formatih pa so na pohodu heksagoni ali rombi, ki se poljubno sestavljajo, na tem področju nihče ne prekaša Mutine.

Pri zofah je bilo opaziti precej modelov, ki so mišljeni, da stojijo v sredini prostora in omogočajo sedenje na obeh straneh. To je v današnjih postavitvah dnevnih sob, združenih s kuhinjo, pogosto dobrodošlo, saj estetsko in uporabno povežejo posamezne ambiente.

Skandinavski slog je preplavil svet notranjega designa, zato ni čudno, da od tam prihaja vedno več razstavljalcev. Eden naših najljubših je Muuto, miza na fotografiji v črni izvedbi že krasi dva naša projekta, tudi modni odtenek žajblja ji nadvse pristoji. V kombinaciji z lesom in sivimi odtenki ustvarja krasno barvo shemo.

Že smo pri barvah; tukaj ni velike revolucije, trendi so bolj ali manj podobni, kot prejšnja leta; veliko naravnega hrasta, kombiniranega s kovino in črno barvo, ali s pasteli, ki so lahko sivi, sivozeleni ali sivo modri ter pudrasto rožnati.

Tu pa tam si v barvni shemi lahko privoščite pljusk močnejših barv, predvsem v modrozelenih tonih, pred leti nadvse modne ciklamne ali pomladno zelene ni videti nikjer.

Pudrasti odtenki imajo lahko hladen, modrikast podton, še pogosteje pa je opaziti tople marelične odtenke, ki se lepo po principu “ton na ton” navežejo na les ter na zemeljske in opečne barve, seveda pa tudi na bakrene kovinske dodatke, ki so pravi hit.

Pregled letošnjih smernic z milanskega sejma bom zaključila z ambientom, ki morda ni najbolj po mojem okusu, vendar z barvno paleto lepo združuje trende, ki sem vam jih predstavila. Če sem prej napisala, da so kovinski bakreni dodatki “in”, je tu vidna alternativa, črno barvana kovina.

Oznake: , , , , , , , , ,