Sejem Dom 2018 v Ljubljani

5. 04. 2018

Sejem Dom naznanja pomlad in s tem začetek graditeljske sezone. Pomladi nam letos še ni prinesel, zato pa je prinesel kar nekaj novosti. Ena izmed bolj navdušujočih je električna grelna zidna barva Carbo e-paint, ki deluje po enakem principu kot IR panel. Barva je izdelana na vodni osnovi in brez okolju škodljivih stvari, kar pomeni, da jo lahko na zid oziroma strop nanesete kar sami. Osnovni premaz nato pobarvate z navadno zidno barvo. Odlična alternativa IR panelom z
neskončnimi možnostmi uporabe, sploh v primeru majhnih prostorov nemogočih oblik.

Z leti so kamini in kurišča sicer izgubili osrednjo vlogo v bivalnem prostoru, vendar v dom še vedno vnašajo toplino in domačnost. Gorilniki na bioetanol so alternativa za tiste prostore, kjer zaradi tehničnih omejitev ali prostorske stiske vgradnja klasičnega kamina na trda goriva ni mogoča. Njihova prednost je, da bioetanol izgoreva brez saj, dima in vonja. V vaš dom bodo kljub tehnološko naprednem delovanju (lahko jih upravljate s pomočjo pametnih naprav, vgrajeno imajo otroško varovalo in ob morebitnih napakah se avtomatsko izklopijo), vnesli domačnost in toplino. In eleganco.

Če se odločimo za klasične radiatorje, ne moremo mimo italijanskega proizvajalca Tubes. Letos si lahko na sejmu ogledamo mlajšo sestrico Scalette (‘lojtrice’), ikonični Rift, ki ga lahko uporabimo tudi kot kopalniško poličko in novost, zložljiv radiator Origami.

Velik del sejma je posvečen stavbnemu pohištvu. Čeprav v tujih projektih že lahko občudujemo kotna okna po principu ‘glass to glass’, detajl kotnega okna brez profila predstavlja tehnični izziv. K sreči masivni kotni profili, tudi pri ponudnikih oken na našem trgu, izginjajo. Najbolj elegantnega smo opazili pri podjetju Actual.

Še en nebodigatreba predstavljajo okenske police. Notranje lahko nadomestimo s špaleto, ki jo fino obdelamo in pobarvamo s pralno barvo. Elegantna rešitev za zunanje okenske police so police Helopal, ki si jih lahko ogledate na stojnici podjetja Eder. Police so izdelane iz tehničnega kamna in so lahko poravnane s fasado.

Vedno več je ponudnikov opreme zunanjih prostorov, česar smo izjemno veseli. Vrtovi, dvorišča, balkoni in terase so namreč dobrodošel podaljšek bivalnega prostora. Da bi bilo naše bivanje na terasi še bolj udobno in ne tako zelo odvisno od vremenskih vplivov, poskrbijo tehnološko dovršene pergole. Bioklimatske pergole nudijo maksimalno udobje. Premične lamele skrbijo za ravno pravšnjo količino svetlobe, obenem pa zrak pod njimi nemoteno kroži, kar zmanjšuje efekt tople grede v poletni vročini. Pergole so vodotesne, s strani so lahko senčene z roloji ali zaprte s stekleno steno. Terasa lahko tako resnično postane podaljšek dnevne sobe in poletni pikniki bodo varni pred nevihtami.

Ponudnikov vrtnega pohištva je žal še vedno le za vzorec. Pri podjetju Gaf so nam predstavili vrtno garnituro, ki je kot nalašč za podaljšek dnevne sobe, ki si ga lahko ustvarimo na terasi. Če na slovenskem tržišču ne najdete pravšnje vrtne garniture zase, lahko zagato rešijo mizarji in tapetniki. K sreči je ponudba vodoodbojnih tekstilov na trgu vedno večja in ni več omejena zgolj na dolgočasne barve in nemogoče vzorce.

Pri podjetju Dukin so predstavili kompaktno letno kuhinjo Cookout, ki jo skoraj v celoti lahko prilagodijo vašim željam. Kuhinja je na voljo brez pokrova ali s pokrovom, ki zaščiti delovno površino, če je letna kuhinja postavljena na prostem. Dodatki kot so hladilnik, žar oz. kuhalna plošča bodo zadovoljili še tako zahtevne kuharske mojstre. Prihaja poletje!

Oznake: , , , , , , , , , , ,