Sejem Dom 2019 v Ljubljani

5. 03. 2019

Do nedelje, 10. marca, lahko na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani obiščete Sejem DOM – mednarodni sejem s področja graditeljstva. Poleg predstavitve več kot 500 podjetij iz 26. držav, so organizatorji pripravili tudi pester spremljevalni program, ki je letos izrazito trajnostno naravnan. Na sejmu se boste lahko posvetovali z različnimi strokovnjaki in se udeležili strokovnih predavanj in razprav. V kolikor ste že v procesu gradnje, vam svetujejo, da s seboj prinesete fotografije objekta in projektno dokumentacijo.

Pri zasnovi kuhinje s kuhinjskim otokom, zlasti v prostorih z visokimi stropovi, se srečujemo z
izzivom kam in kako umestiti napo. K sreči je zadnja leta ponudba nap, ki so vgrajene v kuhališče, vedno boljša. Na sejmu si lahko ogledate široko ponudbo nap in se prepričate o njihovi funkcionalnosti. Na sliki je napa Quantum podjetja Falmec, lanska zmagovalka GOOD DESIGN® Awards, ki jo podeljuje Čikaški muzej za arhitekturo in oblikovanje. Poleg Falmecovih nap, si lahko ogledate tudi ponudbo podjetij Siccabo, Bora, Miele, Faber, Airforce in drugih.

Letna kuhinja je pomemben podaljšek bivalnega
prostora. Tudi v mestu lahko manjša letna kuhinja na terasi prispeva k bolj kvalitetnemu preživljanju časa na prostem. Pri podjetju Figura vam letno kuhinjo in ostalo vrtno galanterijo lahko izdelajo po meri. Nam je v oči padla letna kuhinja iz terrazza, ki je na naše veliko veselje, že nekaj let ponovno zelo in. Če pa boste pri snovanju svoje terase ali vrta potrebovali pomoč, se le obrnite na nas.

Obloge iz kamna, predvsem v manjših interjerjih,
velikokrat delujejo preveč masivno, preveč izrazit relief pa predstavlja pravo muko za čiščenje. A to še ni razlog, da bi se kamnitim oblogam a priori odpovedali. Le izbrati moramo pravo. Na sliki je kamnita obloga, ki jo dobavljajo pri podjetju Interlux, všečna zaradi majhnega formata in raznolikih struktur, ki bodo steni vdahnile brezčasno eleganco.

O vratih s skritimi podboji smo pisali že večkrat. V interjerjih, ki jih oblikujemo, jih s pridom uporabljamo. Za nepogrešljiva so se izkazala zlasti, ko je vratna odprtina umeščena v večji pohištveni element. Tudi drugače vrata niso element, ki bi ga v prostoru želeli poudariti. Pri podjetju Markelj se letos, med drugim, predstavljajo z vrati Inline, premazanimi z magnetnim slojem. Površina vratnega krila, ki bi drugače ostala neizkoriščena, tako postane oglasna tabla. Dobrodošla rešitev predvsem za manjše otroške sobe ali delovne kabinete.

Skrivanje vhodnih vrat načeloma ni najbolj
funkcionalna rešitev, zlasti če ne želimo, da naši gostje tavajo okoli hiše. Ker hiše navadno nimajo samo enih vrat, bodo zunanja vrata INT razveselila vse bodoče lastnike hiš z lesenimi fasadami.

Še en nebodigatreba, ki pogosto kazi celostno
zunanjo podobo objekta, so garažna vrata. Med množico garažnih vrat, ki so predstavljena na sejmu, so absoluten zmagovalec garažna vrata avstrijskega podjetja Guttomat, ki se popolnoma zlijejo z leseno oblogo na fasadi.

Dobršen del sejma je namenjen tudi predstavitvi
različnih proizvajalcev oken. O strešnih oknih, ki se spremenijo v balkon, smo pisali že lani. Letos pri Veluxu predstavljajo različne rešitve strešnih oken za ravne strehe in svetlobnikov, ki omogočajo difuzno prepuščanje svetlobe v prostor. Na njihovi stojnici se lahko s pomočjo VR očal sprehodite po prostoru in se na lastne oči prepričate o pomenu dnevne svetlobe v bivanjskem okolju.

Ekološki in trajnostni materiali se zadnja leta znova vračajo v naše domove. Apnenin, ilovnatim in kazeinskim barvam so pri podjetju Gnezdo dodali naravne pigmente, da so dobili pestro paleto različnih barvnih odtenkov. Poleg notranjih barv imajo v ponudbi tudi ostale ekološke gradbene materiale, v njihovem Centru sonaravne gradnje pa se lahko udeležite tudi različnih delavnic in izobraževanj.

Oznake: , , , , , , , , , ,