Oblikovalski utrinki s sejma pohištva Saloni 2008

28. 04. 2008
Lago 36e8
Če se trendi, predstavljeni na največjem evropskem pohištvenem sejmu v Milanu, od lanskega leta niso bistveno spremenili, pa so proizvajalci kljub temu predstavili zanimive nove izdelke.
Lago je tokrat omaro v obliki drevesa sestavil iz zaprtih steklenih omaric iz programa 36e8. Poleg nje stojijo presenetljivo udobni stoli iz klobučevine. Priznam pa, da bi me ob takšnih stolih nekoliko skrbelo vzdrževanje.

Lago, postelja Air
Lagove domislice so vedno nekaj posebnega. Program Air so dopolnili s posteljo na steklenih nogah. Za razliko od lebdeče postelje Fluttua, ki je z vzglavjem pritrjena na steno, Air lahko postavimo na sredino prostora. Ne gre pa spregledati motivov, ki so vrezani v posteljno dno.

Capo d’Opera
Capo d’Opera je pripravil nov program bolj glamuroznega videza. Reliefna površina omaric je ročno izdelana. Iz posebne smole oblikujejo linearne vzorce ali celo metuljčke.

Clei, sistem postelje in kavča
Manj bleščeče, zato pa toliko bolj uporabno, je pohištvo za majhne prostore, Clei. Sestav postelje v omari v kombinaciji s kotno zofo smo že predstavili med rešitvami, o enostavnosti zlaganja pa sem se prepričala tudi sama.

Spinelli, dvižna postelja Yoyo
Spinelli poznamo po njihovem mladinskem programu, tokrat pa so razvili dvižno zakonsko posteljo Yoyo. Postelja, ki jo daljinsko upravljamo, se po dveh vertikalnih profilih dvigne pod strop. Na demonstracijskem posnetku so strop okoli postelje spustili, da se dno postelje enostavno zlije s površino. Prednost sistema je tudi ta, da ni nadležnega pospravljanja posteljnine!

Battistella, pisarniški program
Na letošnjem sejmu so predstavili tudi pisarniške programe. Poleg tistih bolj resnih so živahne pisarne razstavili pri proizvajalcu Battistella. Omislite si jih lahko doma, v delovni in mladinski sobi, ali v službi.

Nape Faber
Na Eurocucini je prevladovala bela barva. Nape iz nerjavečega jekla se poslavljajo, nadomeščajo jih bele. Faber je predstavil nov model hruškaste oblike. Nestrpno čakam, da bo na voljo v naših trgovinah!

Cesar, Yara
Kuhinje so bele, brez ročajev, omarice se odpirajo s pomočjo poglobljenih profilov ali pa kar na daljinsko upravljanje. Cesar je predstavil prečiščene linije modela Yara, kjer so tudi zaključki vrat in pulta izvedeni pod 45 stopinj.

Varenna
Če so modne smernice takšne, da so klasičen sestav kuhinje nadomestili bloki visokih omar in niz na otoku, je Varenna presenetila z visečimi omaricami, ki segajo do stropa. Namesto horizontalnih linij so poudarili vertikalne, saj so vrata navidezno narezana na širino 30 cm.

Casamania, stola Him in Her
Fabio Novembre je za Casamanio oblikoval stola Him in Her. Variacija na temo znamenitega stola Panton iz polietilena je uporabna tudi za zunanje površine. Hm, nisem opazila, da sem se v bistvu preizkušala moški stol ?!

Edra, Jenette
Edrini stoli Jenette niso ravno novost, so pa prisrčni in igrivi z naslonjalom iz upogljivih slamic. Ni potrebno omenjati, da so izvrstni tudi za sedenje.

Cappellini, Org
Serijo miz in mizic Org je Fabio Novembre za Cappellini oblikoval že pred sedmimi leti. Kljub temu so brezčasen kos, ki pristaja vsakemu modernemu interieru. Vse lovkaste nožice ne bingljajo, nekatere so toge in nosijo stekleno ploščo.

Emporium
Agatha Ruiz de la Prada je za Emporium v svojem značilnem slogu oblikovala serijo dodatkov iz pleksi stekla. Srčkaste police bodo popestrile marsikatero otroško sobo, pa tudi kakšen igriv »odrasel« interier.

L’oreille qui voit
»Uho, ki vidi« se imenuje ogledalo, ki ga je za XO oblikoval Philippe Starck. Organska oblika še lepše pride do izraza, če so različne oblike nanizane druga poleg druge po celotni steni. Eno ni nobeno. Ali pač?

Obešalnik Meteore
Ker sem ljubiteljica naravnih motivov, sem kamnite obešalnike Meteore pozdravila z navdušenim vzlikom. Preprosto, vendar učinkovito in estetsko rešitev si je za Moco zamislil Roberto Mora.

Toscoquattro
Poleg kuhinj in pisarn so bile letos na vrsti tudi kopalnice. Serijo Concerto proizvajalca Toscoquattro sem že predstavila, vseeno pa si ne morem kaj, da vas nanjo ponovno ne spomnim.

Newform
Newform je proizvajalec kopalniških armatur. Mojo pozornost sta vzbudili dve liniji; Morpho ni ravno minimalistična, je pa na svoj način zelo posebna, pri tušu iz koleksije Wellness pa besede niso potrebne.

Radiatorji
H kopalnicam sodijo tudi radiatorji. Ker smo do grla siti klasičnih »lojtrc«, vam predstavljam nekaj bolj drznega. Če boste ob prvem godrnjali, kako nanj ne morete obešati brisač, pa je drugi nedvomno vsestransko uporaben.

Mladi oblikovalci so se v Milanu predstavili na Salone Satellite.

Oznake: , , , , , , , , , ,