Milanski pohištveni sejem 2008 in trendi

21. 04. 2008
Sejmišče v Milanu
Med 16. in 21. aprilom so se v Milanu ponovno zbrale zvezde pohištvenega designa. Seveda sem se tja odpravila tudi sama. Na oblegano sejmišče so se zgrinjale množice z vsega sveta. Letos so bile poleg ostalega programa na vrsti kuhinje v paviljonih Eurocucina, kopalniški program in pisarniška oprema.

Razstavni prostor Battistella
Trendi se od lanskega leta niso spremenili; še vedno sta na večini razstavnih prostorov prevladovali črna in bela, največkrat pa spretna kombinacija obeh. Dvobarvnost kompozicij so popestrili grafični vzorci.

Kuhinja Cesar
Tudi pri kuhinjah je prevladovala bela. Cesar je razstavil celo vrata iz tanke plasti belega marmorja. Nape iz nerjavečega jekla (inox), ki smo jih vajeni, izginjajo; nadomeščajo jih takšne, ki so pobarvane belo.

Razstavni prostor Casamania
Razstavne prostore so krasili naravni motivi. Casamania je svojega domiselno ozelenila z zavesami iz drevesnih listov, seveda umetnih. Kakršnikoli že, meni so bili zelo všeč.

Tazstavni prostor Stosa Cucine
Pri Stosa Cucinah so uporabili fototapete z motivom gozda za zunanji obod. Svetloba reflektorjev je prosevala skozi opno in potisk privlačno osvetlila.

Kuhinja Meson’s
Proizvajalec Meson’s je potisk z nežnim cvetličnim motivom uporabil za kuhinjske fronte in celo za pult.

Razstavni prostor La Cividina
Nekateri so uporabili kar prave rože. La Cividina je v tla svojega prostora zasadila mačehe. Mehka cvetlična blazina je pritegnila marsičigavo pozornost.

Knjižne police Lago Air
Poleg zemeljskih motivov so bili zelo popularni tudi nebesni. Lago si je za ozadje svojega razstavnega prostora izbral modro nebo s puhastimi oblaki. Kot nalašč za predstavitev »lebdečega« pohištvenega programa Air.

Kuhinja Lago
Prvič je Lago predstavil tudi kuhinjski program v svojem značilnem slogu. Opazila pa sem mnogo posnemovalcev dinamičnih in pisanih sestavov njihovih visečih omaric, uporabnih v vseh prostorih.

Spalnica Molteni
Med oblaki sanja tudi Molteni. ”Un sogno non è mai soltanto un sogno.” Postelja z raketo namesto nočne omarice in skafandrom v omari je bila obdana z gosto tkanino, potiskano z oblaki.

Kuhinja Euromobil
Euromobil je funkcije kuhinje upodobil na LCD zaslonih. Na steni poleg kuhališča so goreli plameni, kot bi gledali v prižgan kamin. V pomivalniku se je na zaslonu prelivala voda.

Razstavni prostor Flou
Slap vode je obdajal tudi razstavišče proizvajalca postelj Flou. Izviral je iz kanala zgoraj in padal v režo na dnu.

Razstavni prostor Teuco
Voda je bila seveda pogosto uporabljen element v paviljonu kopalniške opreme. Tudi pri Teucu je slap obdajal vgradno kad.

Razstavni prostor Dedon
Kjer ni bilo vode, so bile ribe v jatah. Proizvajalec Dedon jih je upodobil kot srebrne napihnjene balone, ki lebdijo nad namišljenim morskim dnom.

Razstavni prostor Oscar
Pri Oscarju so z vodno prho oblivali nepremočljiv fotelj. Poleg minimalističnega sloga, ki je še vedno rdeča nit designerskega dela sejmišča, je videti tudi glamourozne elemente, ki so vedno bolj pogosti in priljubljeni.

Razstavni prostor Moco
Moco je svoj prostor obdal s kičastimi lučkami v stilu luna parka. Razstavni prostor pa je bil zanimiv tudi po vsebinski plati, z nenavadnimi dodatki za dom.

IPE Cavalli Visionnaire
IPE Cavalli nadaljuje s svojo vizijo glamourja – linijo Visionnaire. Prefinjeno imitira slog preteklih obdobij, vendar ga nadgrajuje s svojevrstnimi oblikovnimi rešitvami in detajli. Če opremljate graščino, je to zagotovo prava stvar.

Razstavni prostor Kartell
Kartell ne podlega modnim muham, ampak ostaja zvest sam sebi, pisanim barvam PVCja in pleksi stekla.

Zofe Softline
Danski Softline pa je predstavil zelo zaželene mehke linije svojih inovativnih in multifunkcionalnih zof. Če so glavni, nepomični kosi pohištva v beli ali črni, z njihovim živahnim kavčem zagotovo ne boste zgrešili. Da je poleg tega, da je lep, tudi udoben, sem se prepričala sama.

Prihod s helikopterjem
Milanski sejem slovi tudi po prometnih zastojih, saj se je treba pripraviti na to, da bo potrebno velik del dneva preživeti v avtu v neskončnih kolonah. Videla pa sem tudi srečneža, ki se zastojem uspešno izogiba (in si seveda želela, da bi bila na njegovem mestu).

Na letošnjem Salone Internazionale del Mobile pa so proizvajalci predstavili tudi novosti s področja oblikovanja pohištva.

Oznake: , , , , , ,