Milanski pohištveni sejem 2009 in trendi

4. 05. 2009
Fiera Milano
Letošnji pohištveni sejem v Milanu se je odvijal nekoliko kasneje kot običajno; obiskali smo ga med 22. in 27. aprilom. Pohištvo je spremljala predstavitev proizvajalcev svetil Euroluce. Gneče je bilo manj kot prejšnja leta, zato je bil prihod na sejem mogoč brez boja za preživetje v neskončnih kolonah, pa tudi ogled razstavljenega prijetnejši.

Zofa Lava, Cor
Bela in črna sta tudi letos nadvse aktualni barvi; Cor je tokrat v belo odel zofo Lava, ki še vedno ostaja moj favorit. Če vam velikost dnevnega prostora in denarnica dopuščata nakup tega brezčasnega lepotca, bom prva na seznamu zavistnežev!

Razstavni prostor Cor
Proizvajalci so tekmovali v izvirnih idejah za popestritev razstavnih prostorov. V dobi računalnikov so pisalni stroji nedvomno težko pridobljena eksotika. Morda bo potrebno v prihodnosti tovrstno dekoracijo nabirati po muzejih?

Zemeljske barve
Poleg črne pa se z belo vse bolj kombinirajo zemeljski toni; ne več temnejša, skoraj črna wengé, ampak svetlejša topla rjava in peščeni odtenki so zaznamovali precejšnje število razstavnih prostorov. Dobrodošel kolorit za umirjene okuse, ki jim žive barve niso blizu.

Battistella mladinske sobe
Barva bele kave prihaja tudi v mladinske programe. Pri Battistelli so predstavili nove zaobljene linije in resnejše barve za najstnike, za malčke pa so si zamislili pisani svet živih barv in oblik, ki posnemajo vlak, žabo ali morske valove.

Kuhinja Elle, Cesar
Ker kuhinj letos na sejmu ni bilo, je Cesar predstavil novi model Elle v centru mesta, v bližini gradu Castello Sforzesco. Posebnost kuhinje so spoji pod 45stopinjskih kotom, popolnoma pa me je navdušil material, iz katerega je izdelan otok; laminat v imitaciji betona ali kamna je primeren tako za fronte kot za delovno površino in ustvarja prelep monoliten videz kuhinje.

Razstavni prostor Moroso
Pri Morosu so se domislili gozda iz belih lomljenih vertikalnih cevi in izvrstno pregradili velik razstavni prostor. V nastalih kotičkih so predstavili igrive živopisane kose, ki so bili prava paša za oči, ob preizkušanju udobja pa tudi balzam za utrujene noge; prehojenih kilometrov žal nisem merila.

Počivalnik Bonaldo
Čistim linijam in zofam brez gubic so se pridružili boj ležerni kosi, udobno mehki in nonšalantno pomečkani vabijo k poležavanju. Bonaldov počivalnik dopolnjuje “nepravilno” obdelana mizica, kamor odložimo časopis ali skodelico.

Zofa Edra
Poleg mehkih linij zof “povaljanega” videza so v modi poudarjeni ali navzven obrnjeni šivi, ki še dodatno podkrepijo “zanemarjeni” videz. Če so vas do zdaj opozarjali, da ste svojo Diesel majico oblekli narobe, bo v bodoče čistilka morda poskušala “pravilno” obrniti prevleko na kavču?

Kartell
Pri Kartellu so predstavili multifunkcionalnost in multinacionalnost svojih stolov pod geslom “What a wonderful world”. Na njih so poplesovali kozaki in zleknjene vabile morske sirene, žal le takšne iz papirja.

Fitness v omari, Tumidei
Prave športne sirene iz mesa in krvi pa so vabile k “fit” filozofiji. Za popoln domači fitness po novem zadošča le ena omara; v njej se skriva tekaška proga in multifunkcijska naprava za vadbo z utežmi. Med tekom se kratkočasite z gledanjem televizije, za pravilno izvedbo vaj pa poskrbijo ogledala na notranjem delu vrat.

Euroluce, Philips
Euroluce je kljub množici luči svetlobna leta daleč od običajnega oddelka svetil v domačih velecentrih. Modeli so predstavljeni v ravno pravšnjih dozah, da ne povzročajo glavobola in naveličanosti.

Geometrijska kompozicija vgradnih luči
Tudi vročine pod svetili ni pretirane, saj so halogenske in klasične žarnice izpodrinile ekološko sprejemljive fluorescenčne in LED sijalke. Vgradne luči predstavljajo pomemben sektor osvetljevanja prostorov; od domišljije arhitekta pa je odvisna estetika osvetlitve.

Razstavni prostor Flos
Ekologija je nedvomno vodila tudi k oblikovanju razstavnega prostora Flos. Če so palete in kartonska embalaža zaenkrat videti nerabljeni, jih bodo lahko s pridom reciklirali pri prevozu svojih izdelkov. Če želite biti IN, morate biti EKO.

Linijske vgradne LED luči
Sejem je bil preplavljen z linijskimi lučmi. Vgradne ali nadgradne, talne, stropne ali stenske; težav z zavoji in spoji ni več, LED sijalke pa poskrbijo za svetlobni trak brez prekinitev.

Space Oddity, Artemide
V labirintu ogledal ob svetilki Space Oddity pri Artemide sem skoraj pozabila, da sem na sejmu Euroluce, vse skupaj je bolj spominjalo na kakšno umetniško instalacijo na beneškem bienalu.

Tolomeo, Artemide
Klasika v predimenzionirani obliki; namizna luč Tolomeo v orjaški izvedbi. Bolj za šalo, kot zares? Za mehanizem bi bilo potrebno daljinsko upravljanje, saj zgornjega dela kljub naprezanju nisem dosegla.

Predstavitev najzanimivejših kosov sledi v članku o oblikovalskih utrinkih z letošnjega Salone Internazionale del Mobile.

Oznake: , , , , , , , ,