Kuhinje na milanskem sejmu 2016

6. 03. 2017

Eurocucina, del milanskega pohištvenega sejma, kjer se vsaki dve leti predstavijo proizvajalci kuhinj, je utrdila trende preteklih let in prinesla nekaj novih… no, pravzaprav starih v novi preobleki. Abimis je industrijsko kuhinjo postavil v domač ambient in jo okrasil s ponvami na steni. Ni čudno, da so jo oblegali fotografi z družabnih omrežij ;)

Uganete, kje so oblikovali mini kuhinjo iz keramike? Verjetno naloga ni pretežka – Sanwa je japonski proizvajalec, njihov monolit lahko stoji sredi prostora in ima vse, kar imajo veliki… le shranjevalnih površin bi bilo za naše, manj asketske domove, nekoliko premalo.

Doimo kuhinje krasijo že precej naših projektov. Na sejmu so predstavili model s kovinskimi frontami v trendovskem bronastem odtenku in s ploščicami obložen element, kjer se skrivajo luči in vgrajena napa. Tudi modna vitrina z vzorčastim steklom ni umanjkala.

Porcelanosa je španski proizvajalec pohištva in keramike. Pohištvo iz masivnega lesa odlično funkcionira v kombinaciji s srebrnimi ploščicami v disko slogu, se strinjate?

Tudi vzhodna Evropa prodira na dizajnersko tržišče; čeprav zveni ime Mebelrust germansko, podjetje prihaja s Poljske. Navdušili so nas s tankim pultom iz nerjavečega jekla in masivnim lesom. Tudi izvedba šanka je zanimiva, morda bo slika komu v navdih.

Scavolini ima poleg sodobnih tudi veliko rustikalnih modelov. V članku o milanskih trendih smo že omenili, da so na pohodu vitrine… to velja tudi za tradicionalne lesene kuhinje, ki so morda nekoliko zapostavljene, pa vendar vredne naše pozornosti.

Diesel se je na področju notranje opreme v preteklih letih dodobra uveljavil s svojo mešanico industrijskega in rustikalnega sloga. Tudi v sodelovanju s Scavolini kuhinjami je nastal eden takšnih modelov, ki se ga zagotovo ne bi branila na svojem imaginarnem vikendu v gorah :)

Karim Rashid že leta kraljuje na razstavnih prostorih v Milanu. Njegov značilni, nekoliko kričeč pop slog se je z novimi trendi umiril in se usmeril v raziskovanje novih tehnologij. Za Rastelli je ustvaril perforirane kovinske fronte z LED osvetlitvijo.

Za Snaidero, natančneje za njihovo podznamko Rational, je Karim Rashid oblikoval komplet kuhinjskega pohištva zaobljenih linij pod pomenljivim sloganom “Karim can be rational!” Kuhinja je resnično uporabna, detajl ročajev je lepo izveden, le material, ena od tujih različic kerrocka, me ni prepričal.

Leicht je razstavil sistem dvižnih lamel na daljinsko upravljanje, s katerim kuhinjske omarice popolnoma zaprete. Kot nalašč za vse tiste, ki se ne morete navdušiti nad sklopnimi, drsnimi ali dvižnimi vrati! Edina omejitev pri takšnih rešitvah je lahko globina vaših žepov.

Še eno kuhinjo, ki ni kuhinja, je predstavil Martelli; otok z drsnim pultom je kot nalašč za tiste, ki med tednom ne kuhajo in ljubijo pospravljeno stanovanje. Tisti, ki kuhamo večkrat na dan, bomo sicer godrnjali, da je stvar precej neuporabna, vendar so tako kot okusi tudi potrebe različne.

Nemci sicer ne slovijo kot mojstri dizajna, kljub temu pa imajo nekaj vrhunskih proizvajalcev. Ob bok Bulthaup kuhinjam lahko postavimo Steiningerjev betonski model Pure, ki do popolnosti ustreza svojemu imenu.

Steininger je razstavil tudi modularno letno kuhinjo Rock.Air. Ker projektiramo tudi vrtove in terase, smo takoj napeli oči in pocedili nekaj slin. Morda pa kdaj najdemo naročnike, ki bi si privoščili nekaj te krasote ;)

Za tiste, ki jih moti pogled na kuhinjsko korito (ki je, roko na srce, redko brezhibno spolirano), so pri Lube pripravili takšno s pokrovom, ki služi tudi kot dodatna delovna površina. Morda to ni najboljša rešitev za resne kuharje, je pa dobra rešitev za letne kuhinje, ki jih pozimi pokrijemo in zaščitimo.

Zares razveselil me je novi model Electroluxovega pomivalnega stroja z dvižnim predalom. Vsi, ki ne marate sklanjanja pri zlaganju in niste naklonjeni temu, da bi ga dvignili na višino (tudi sama nisem ljubiteljica takšnih improvizacij), se lahko veselite! Zagotovo bo naš naslednji aparat prav ta!

Ameriški hladilniki in vinske vitrine so pravi nebodijihtreba, ob katerih arhitekt za notranjo opremo rahlo zavije z očmi, zavzdihne in jih s težavo vkomponira v ambient. No, z Gaggenau lepotcem teh težav ni, ob preprostem, minimalističnem dizajnu z industrijskim pridihom vzdihujem le od navdušenja.

Smeg je razstavil Frigorifero d’Arte. Saj ne, da bi mi padlo na pamet, da bi kdaj komu predlagala nakup, modele vam predstavljam kot zanimivost, česa vsega si ljudje, natančneje Dolce & Gabbana, ne izmislijo ;)

Pri napah je opaziti nekaj napredka, k temu je pripomogel tudi razvoj LED razsvetljave. Žal so najlepši modeli še vedno na filter, saj cev zračnika precej opredeli (beri: pokvari) dizajn. Velike nape, ki so videti kot dekorativne luči, je razstavil Falmec.

Tudi Faber je predstavil novosti. Ker so mi blizu čiste linije, objavljam enega preprostejših modelov. Tudi tukaj se sprašujem, kam se je skrila cev, ki vodi v zračnik…

Pri Elici so oblikovali nape, ki ustvarjajo nad kuhališčem hologram, kar je zagotovo pritegnilo marsikateri pogled. No, meni je bil všeč lesen okvir, ki se nadaljuje v polico. Enak model nape izdelujejo tudi za otok.

Za konec pa še kuhinjska pipa znamke Quadro. Lepa in uporabna ima vse kvalitete, ki jih potrebujemo; dovolj je nizka, da ne škropi, hkrati ima snemljivo ročko s podaljškom brez izvlečnega mehanizma, ki se po naših izkušnjah rad kvari. Ob strani je ščetka, ki se natakne na konec pipe, da je čiščenje še enostavnejše!

Oznake: , , , , , , , , , , ,