Hiša Promenade

10. 07. 2013

Posebna oblika parcele narekuje posebno hišo. Si predstavljate takšno, ki je široka le 2,7 metra? Promenade House je nastala (kje drugje kot) na Japonskem izpod rok arhitektov Kouichi Kimura. Morda pomaga tudi vam, da se otresete ustaljenih okvirjev razmišljanja.

Celoten članek

Norveška idila

5. 04. 2013

Villa Nannestad je stara kmetija na podeželju v bližini Osla, ki je prvo nadzidavo doživela že v osemdesetih, leta 2009 pa so jo novi lastniki obnovili in ji dodali prizidek. Projekt je izdelal arhitekturni biro Askim/Lantto Arkitekter.

Celoten članek

LifeEdited stanovanje

16. 02. 2013

Kako na 39m2 organizirati popolnoma opremljeno kuhinjo, dnevno sobo, spalnico, sobo za goste, jedilnico za 12 oseb, kopalnico, domačo pisarno, kotiček za meditacijo…? Investitor Graham Hill je razpisal natečaj za najboljši dizajn za majhne prostore za svoje stanovanjce v Sohu.

Celoten članek

Hiša Otio

18. 04. 2012

Otium po latinsko pomeni prosti čas in tako je poimenovana hiša v vasi Drážovce blizu Nitre na Slovaškem; hiša, v kateri si spočiješ in napolniš baterije po napornem dnevu. Za katoliškega duhovnika jo je zasnoval arhitekt Sebastian Nagy.

Celoten članek

Počitniška hiša v Gorskem Kotarju

14. 08. 2010

Tudi vi sanjarite o vikendu v naravi, seveda ne o takem v stilu Janka in Metke? Nedavno sem v izdaji Jutarnjega Lista naletela na arhitekturo, ki je blizu mojim sanjam, na majhno leseno hiško, delo zagrebške arhitektke Jadranke Kruljac Polak.

Celoten članek

Schnittstelle – fasada frizerskega salona

5. 12. 2009

Nova fasada v spodnjem delu staromeščanske palače v centru avstrijskega Linza za svojo lupino skriva frizerski salon Mittermeier. Pravzaprav bi težko rekli, da ga skriva – v resnici ga s svojo organsko reliefno strukturo poudarja in razkriva; avtorji projekta, arhitekti X Architekten so jo dvoumno poimenovali “Schnittstelle”.

Celoten članek

Portoroška promenada ali projekt z jajci

22. 07. 2009

Ureditev promenade ob obalni cesti v Portorožu je zasnoval arhitekt Marko Apollonio. Običajno “izpostavljeni” projekti burijo duhove in tudi trendovsko oblikovana zunanja ureditev v obmorskem letovišču ni izjema; še pred uradnim odprtjem konec junija se je javnost razdelila v dva tabora.

Celoten članek

Lesena hiša v Cavianu

1. 06. 2009

Na jugu Švice, s prelepim pogledom na Lago Maggiore, stoji lesena hiša, ki so jo zasnovali arhitekti Wespi de Meuron. Enostavna oblika se s srebrno sivo leseno fasado naravno navezuje na gozdno pobočje, na katerem stoji.

Celoten članek

Oltar miru v Rimu

17. 11. 2008

Večno mesto navdušuje s svojo bogato arhitekturno dediščino, vendar imamo občutek, da se je v rimski arhitekturi čas ustavil že pred davnimi leti. Toliko bolj smo presenečeni, ko v starem mestnem jedru naletimo na moderno stavbo. Muzej Ara Pacis je odprt za javnost od leta 2006 in je prva moderna arhitektura v starem delu mesta …

Celoten članek

Hiša z razgledom na Alpe

3. 09. 2008

Enodružinska hiša s pogledom na švicarsko jezero Walensee in gorovje Churfürsten, ki se vzpenja nad severnim delom jezera, je delo avstrijskega studia k_m.architektur. Umeščena je v položnejše travnato pobočje nad mestecem Unterterzen.

Celoten članek

Ovce in moderna arhitektura

16. 06. 2008

Almere na Nizozemskem se ponaša s prelepim hlevom za ovce, v katerem je prostora za 100 do 150 volnenih prebivalk in je poleg osnovnega namena odprt tudi za oglede najavljenih skupin. Projektirali so ga arhitekti 70F, fotografije je posnel Luuk Kramer.

Celoten članek

Gimnazija Ørestad

3. 04. 2008

Avtorji stavbe v Copenhagnu so arhitekti danskega studia 3xn, ki svoj koncept gradi na skandinavski funkcionalnosti, jasnosti in lepoti. Gimnazija verjetno že s svojo podobo navdihuje mlade glave k srkanju znanja in učenosti.

Celoten članek