Oltar miru v Rimu

17. 11. 2008
Muzej Ara Pacis
Večno mesto navdušuje s svojo bogato arhitekturno dediščino, vendar imamo občutek, da se je v rimski arhitekturi čas ustavil že pred davnimi leti. Toliko bolj smo presenečeni, ko v starem mestnem jedru naletimo na moderno stavbo. Muzej Ara Pacis je odprt za javnost od leta 2006 in je prva moderna arhitektura v starem delu mesta po padcu fašizma. Avtor projekta je arhitekt Richard Meier, ki je zasnoval podobne muzeje po svetu, med drugim Getty Center v Los Angelesu in Muzej sodobne umetnosti v Barceloni.

Oltar miru
Stavba hrani monumentalni oltar Avgustovega miru, ki so ga izdelali pred več kot 2000 leti in slavi Avgustovo zmagoslavno vrnitev iz Galije in Španije. V času njegovega vladanja je država, ki so jo prej neprestano pretresale državljanske vojne, doživljala pravo zlato obdobje miru in kasnejši rodovi so Avgusta šteli za »vladarja miru«. Oltar Ara Pacis Augustae v reliefih prikazuje podobe Avgustovega miru »pax Romana«.

Muzej Ara Pacis, južna fasada
Richard Meier je stavbo muzeja zasnoval v svoji minimalistični maniri s prefinjeno uporabo stekla, betona in rimskega travertina. Konstrukcija, v katero je vpetih 500 kvadratnih metrov steklenih površin, stoji ob reki Tiberi v izteku ulice Via di Ripetta in je obkrožena z baročnimi stavbami in cerkvami.

Ara Pacis, zahodna fasada
Sodobna arhitektura pa je naletela na velik odpor, saj so stavbo označili kot velikansko bencinsko postajo, ki kazi mesto. Rimski župan je aprila letos napovedal, da bo napel vse sile za njeno porušitev, saj stavba po njegovem slogovno ni usklajena z baročno strukturo mesta okrog nje.

Muzej Ara Pacis, notranjost
Obiskovalci večnega mesta pa očitno ne mislijo tako, saj je muzej zelo popularna turistična točka. Po navedbah italjanskega časopisa La Repubblica je muzej v samo treh aprilskih dneh obiskalo 6000 ljudi. Spomnite se nanj, ko se boste naslednjič sprehajali ob Tiberi!

Foto: Renata Jozič u.d.i.a., Tekst: Špela Modic u.d.i.a., Renata Jozič u.d.i.a.

Oznake: , , ,