Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Večja jedilnica

16. 02. 2011
Tloris obstoječega stanovanja
Spoštovani,
vašo stran smo odkrili med srfanjem po internetu. Navdušeni smo nad vašimi idejami in smo jo takoj označili, da nam bo vedno pri roki. Naša petčlanska družina živi v dvoetažnem stanovanju, naš problem je premajhna jedilnica. Povezali bi kuhinjo in dnevno sobo, pa ne vemo najbolje, kako bi to izvedli. Radi bi ohranili prostor za gledanje TVja, potrebovali bi večjo jedilno mizo, saj je obstoječa za nas premajhna. Pošiljamo vam načrt spodnje etaže na katerem je obstoječe stanje. Novo razporeditev nam dodatno otežujejo stopnice, ki morajo ostati tam, kjer so. Živimo v bloku in tudi vodovodne inštalacije ne moremo poljubno premikati.
Od srca bi vam bili hvaležni za pomoč, družina Nikolić

Preureditev dnevno bivalnega prostora
Glede na to, da večina sten ni nosilnih, bo najbolj enostavno podreti steno med kuhinjo in dnevno sobo, hkrati pa zmanjšati hodnik, saj bo novi, širine 90cm, še vedno dovolj širok. Vhod z garderobno omaro je ostal enak, v dnevno bivalni prostor vodijo velika steklena drsna vrata, ki se zapeljejo v kaseto v novi steni, da ne ovirajo prehoda tudi takrat, ko so odprta.
Kuhinja zavzema celotno zadnjo steno, vodovodnega priključka ne bo potrebno premikati. Prostora je dovolj za veliko mizo 200x90cm in šest stolov, po potrebi pa jo lahko tudi zasukate in bo za njo lahko sedelo 8 oseb.

Stena z ogledali
Kavč je ostal na istem mestu, saj druge rešitve pri obstoječih stopnicah ni. Ker je lahko dolg tudi tri metre, sem steno za njim podaljšala in v njej predvidela police, do katerih pa lahko dostopamo tudi iz dnevne sobe.
Da bo hodnik deloval bolj prostoren, lahko steno med vrati v sobo in kopalnico popestrite s kompozicijo ogledal, nalepljenih na steno.