Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Ureditev prijazne kuhinje

13. 11. 2008
Skica stanovanja
Spoštovani!
S fantom sva končno zbrala prihranke za nakup novega/starega stanovanja v starejšem bloku. Stanovanje je potrebno popolnoma prenoviti, zato že pogledujeva po različnih rešitvah. Ker za relaksacijo rada kuham in pečem, bi si rada čim lepše in čimbolj funkcionalno uredila kuhinjo in z njo tudi jedilni kot, vendar se bojim, da je edina možnost ureditve kuhinje v enem nizu ob steni dolžine 3,6 m. Ker sem na tem področju popolnoma neizkušena, vas lepo, lepo prosim za vaše mnenje glede ureditve. V prilogi vam pošiljam skico stanovanja z merami. Morda še to: vhodna vrata, ki vodijo v kuhinjo bova odstranila, steno med kuhinjo in dnevno sobo pa bova prebila (na sliki označeno s črtkanimi črtami), da bo prostor malo ‘zadihal’. Kaj menite, nama bo uspelo urediti prijazno kuhinjo? Upava, da boste najino pismo izbrali in nama pomagali pri opisani težavi.
Vnaprej iskrena hvala za pomoč in lep pozdrav, Katarina & Rok

Tloris stanovanja
Odločitev, da bosta vhodna vrata v kuhinjo odstranila, je vsekakor na mestu. Ker je iz tlorisa razvidno, da v stanovanju primanjkuje prostora za plašče in čevlje, pa tudi likalno desko, sesalec in podobno, bi v tem delu hodnika lahko uredila garderobo. V tem primeru bi morala združiti kopalnico in WC in zazidati obstoječa vrata v kopalnico. Za vhod v garderobo in dnevno sobo bodo primerna drsna vrata, saj krilna zavzamejo preveč prostora.

Pogled v kuhinjo
V kuhinji je dovolj prostora za postavitev v L, predlagam vama, da kot zapreta s knaufom in ob krajšo steno postavita omari s pečico in hladilnikom. Da iz dnevne sobe ne bosta gledala naravnost v stranico hladilnika, tudi tam predlagam knauf. Več delovne površine bosta pridobila s pultom globine 75cm. Nastala kuhinja bo primerna tudi za zahtevnejše kuharje in kuharice.

Pogled v dnevno sobo
Odprtina med dnevno sobo in kuhinjo naj bo čim večja, vrisana je široka 140 cm. V primeru, da je stena nosilna, bo potrebna preklada. V dnevni sobi prostora ni toliko, kot se vama zdi, zato med pisalno mizo in kavčem predlagam polvisok prosojen paravan. Površino sedežne garniture si povečajta s taburejem, nanj pa postavita mizico iz pleksi stekla, ki jo lahko tudi umakneta.

Interier
Notranjo opremo izberita v svetlih in nevtralnih barvah, kuhinjsko steno obarvajta s pralno bravo, steno za kavčem pa popestrita z dekorativnimi nalepkami. Staro stanovanje bo tako zasijalo kot novo!