Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Ureditev mladinske sobe za najstnika

26. 07. 2013
Iz otroške v mladinsko sobo
Pozdravljena!
Smo v fazi načrtovanja mladinske sobe za našega 11letnega sina. Sobo smo si zamislili kot udoben prostor za spanje in hkrati učenje. Imeti mora dovolj prostora za šolske potrebščine, računalnik, ki je zaenkrat še klasični z lcd ekranom. Vse površine bi želeli imeti oblikovane tako, da bi vedno izgledalo pospravljeno; torej ne odprtih polic, saj se nepotreben prah še prehitro nabere. Posebnih želja glede barv nima, lahko samo omenim, da ima po tleh hrastov parket – kocke. Širina postelje pa naj bo 140x200cm. Prilagam podrobne izmere in načrt sobe ter fotografije.
Hvala in lep pozdrav, Leja

Ureditev mladinske sobe, pogled z vrha
Čeprav je soba pravokotne oblike in bi bilo najbolje, da bi visoke omare postavili ob krajšo stranico, sem se zaradi poševnega stropa in pozicije vrat odločila drugače. Tako sem veliko omaro z drsnimi vrati predvidela v tistem delu prostora, kjer ni poševnine. Deljena je na dva dela, desna polovica je namenjena oblačilom, leva pa vsem ostalim potrebščinam. Širšo posteljo sem si zamislila kot kavč, da bo sin na njem lahko sprejemal prijatelje. Lahko vam izdelajo takšnega z dvižnim dnom, da vanj pospravite posteljnino. Namesto nočne omarice predlagam penasti kocki, ki lahko služita kot mizici ali kot dodatni stoli.

Postavitev mize v mladinski sobi
Udobno pisalno mizo sem obrnila tako, da bo imel stanovalec izza nje pregled nad prostorom in vhodom, hkrati pa primerno osvetlitev z naravno svetlobo. Zaradi takšne postavitve lahko k mizi tudi kdo prisede. Zadaj za mizo sem pod najnižjim delom sobe predvidela nizko omarico enake dolžine. Ker je obstoječ radiator previsok in se pisalne mize ne da montirati nad njim, ga zamenjajte za nižjega in širšega. Poleg vrat je ostal prostor za tablo za sporočila in zapiske, na steno ob kavču pa je montiran obešalnik zanimive oblike.

Trendovske barve mladinske sobe
Barve opreme v prostoru sem izbrala nevtralne, primerne za mladinsko sobo. Omara je bela, za popestritev jo oblepite z nalepkami. Ostalo pohištvo naj bo v grafitno sivi, tekstilni deli pa v svetlejšem sivem odtenku. Na takšno kombinacijo bi se lepo podala zamolkla turkizno modra stena in ujemajoče blazine na postelji/kavču. Čez nekaj let lahko nalepke odstranite ali zamenjate, steno prebarvate, pa bo soba ponovno trendovsko urejena.