Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Ureditev mansarde – kuhinja z jedilnico in dnevni prostor

13. 12. 2011
Tloris obstoječega stanja
Pozdravljena Špela!
Za vašo internetno stran sem izvedela prek prijateljice in od takrat vas stalno spremljam in komaj čakam, da objavite kakšen nov projekt. S fantom si urejava mansardno stanovanje in bi prosila za nasvet, kako urediti prostor s kuhinjo in dnevno sobo. Pri kuhinji sva naletela na problem, saj je do začetka pobite stene višina samo 80 cm, prav tako si ne moreva privoščiti nobenega visečega elementa. V kuhinji bi imela otok in mizo s šestimi stoli.
Zelo bi bila vesela kakšne nove ideje, saj nama pobite stene predstavljajo kar velik izziv. Na vaši spletni strani nisem zasledila podobnega projekta, ki bi nama bil v pomoč.
V priponki pošiljam tloris prostora z merami, kuhinja mora ostati na tisti strani prostora, kjer piše kuhinja, zaradi napeljav.
Zelo bova vesela vsakega vašega nasveta!
Zala in Andraž

Ureditev mansarde
Projekti ureditve mansarde so res nekoliko bolj zahtevni, vendar morda prav zato dobimo zanimivejše rešitve. V vajinem primeru je prostor dovolj velik, da vanj umestimo vse, kar sta želela. Upoštevala sem omejitve glede inštalacij, tako, da bo vse možno pripeljati na ustrezna mesta, bodisi podometno, bodisi skozi omarice.

Pogled na kuhinjo z jedilnico
Ob kuhinjski steni je ob kolenčnem zidu dolga omarica globine 90cm, ki kuhinjski otok odmakne od stene, da pridobimo stojno višino za pultom. Otok je dolg 300 cm in globok 96cm, z obeh strani so omarice. Ob zadnji steni je niz visokih omar z vgradno pečico in hladilnikom, ena od njih pa zakriva dimnik, vendar še vedno ostane 19cm globine.

Kuhinjski otok
Na najnižjem delu otoka je integriran pomivalni stroj, sledijo element s koritom, delovna pobršina in kuhalna plošča. Ker je prostor pod poševnino, bo del opreme moral biti izdelan po meri, če bi radi dosegli optimalno razporeditev, tako funkcionalno kot estetsko.

Dnevna soba
Vzporedno z otokom stoji miza dimenzije 220x80cm, kar je primerno za 6 oseb. Od omarice pod kolenčnim zidom sem jo odmaknila za 40cm, tako, da stoji simetrično glede na otok. Na steno v jedilnici lahko obesita sliko.

Pogled iz jedilnice
V dnevni sobi sem si ob kolenčnem zidu zamislila dekoracijo z vejami, široko 35cm. Nekoliko odmaknjena je trimertska sedežna garnitura. Od dimnika do dekoracije je lebdeč dnevni regal s televizijo. S primerno osvetlitvijo bo nastal zavidanja vreden dnevno bivalni prostor!