Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Ureditev majhnega staromeščanskega stanovanja

23. 12. 2010
Tloris obstoječega stanja
V Ljubljani kupujem stanovanje v starem delu mesta, kjer se nameravam upokojiti. Hiša je stara 200 let in stanovanje se nahaja v drugem nadstopju, na novo etažirano v različne bivalne prostore. Potrebna je popolna prenova. Stanovanje se sestoji iz veže, na desno je vstop v shrambo, naravnost vstop v kuhinjo, ki  ima zanimivo nepravilno obliko. Trenutno se v kuhinji nahaja le pomivalno korito pred oknom. Rada bi podrla steno med kuhinjskim prostorom in shrambo, tako, da bi se kuhinja malo povečala in postala ‘bivalna kuhinja’. Morda bi bil lahko hladilnik in kuhalnik v delu kuhinje kjer je sedaj shramba in morda podaljsan delovni pult in umivalno korito pod okni ? Tako bi bilo dovolj prostora za jedilno mizo, ki bi služila tudi kot delovna miza. Morda bi se lahko v ta prostor spravil tudi kak udoben fotelj z lučko za branje in morda kakšna omarica . Ta prostor si predstavljam nekako kot center življenja – domače in delovno.
V veži bi rabila kakšno omaro, v kopalnici pa tudi pralni stroj, bide, WC, in morda kotno banjo.   Velika soba naj bi služila kot dnevna soba, spalnica in ‘pisarna-delovni kot’. Zanima me, če bi lahko pregradila to sobo v dva prostora, saj bi bil lahko en prostor (v tem primeru bi želela levi del te sobe) kot dnevna soba z zofo, foteljem in TVjem, drugi del pregrajene sobe na desni pa spalnica z delovno mizo in racunalnikom. Tako bi lahko ena oseba delala ali počivala, medtem ko druga gleda TV pozno v noč. Oba z možem rabiva vsak svoj prostor za delo na računalniku ali počitek v različnem času. Ne vem, kam in kje postaviti omare za obleke?
V kolikor se vam zdi moj primer zanimiv, bi vam bila seveda zelo hvaležna za vaše ideje in predloge.
Irena

Varianta 1
V prvi varianti sem kar najbolj upoštevala vaše želje. Ker se mi ne zdi smiselno, da se ob vstopu v stanovanje takoj znajdemo v kuhinji, sem jo vseeno nekoliko pregradila z garderobno omaro. Na nasprotni strani je niša za visoke omare s hladilnikom in pečico, pod oknom pa kuhinjski niz. V kuhinji je ostalo dovolj prostora za mizo in fotelj z bralno lučko.
Odprtino, ki vodi na hodnik sem malenkost premaknila (za preboj bo potreben statični izračun), da sem na levi dobila globino za garderobno omaro. V kopalnici ni veliko prostora, kljub temu pa mi je vanjo uspelo umestiti vse, kar ste želeli. Stenske niše izkoristite za omarice, saj zanje prostora primanjkuje.
Prehod v dnevni prostor sem zožala, spalnica je na levi, ker je tako bolj funkcionalno. V njej je prostora dovolj za omaro, posteljo 180×200 (brez okvirja, saj bi le-ta zavzel preveč prostora) in delovno mizo pod oknom. V dnevni sobi so kavč, mizica in element za TV. Dnevno sobo in spalnico bi lahko tudi zamenjali, vendar bi v tem primeru morali vstopati v dnevno sobo skozi spalnico, če pa bi želeli direkten vstop, bi se morali odpovedati omari na hodniku.

Varianta 2
Pripravila sem tudi rešitev, ki je po mojem mnenju veliko boljša; prostor, namenjen kuhinji, sem preuredila v garderobo ob vhodu, malo pisarno in spalnico z garderobno omaro.
Steno v kopalnici sem premaknila za 20 cm na račun hodnika in tako je postavitev sanitarne opreme veliko bolj funkcionalna. Na levi strani hodnika je plitva omarica za čevlje, čistila, itd. Ker stena v večji sobi meji na kopalnico, bo vodovodne priključke mogoče pripeljati tudi v ta prostor.
Kuhinja zaradi odtoka ostaja v delu, ki je blizu kopalnice in je večja in bolj funkcionalna od tiste v prejšnji varianati. V prostoru je dovolj prostora tudi za mizo in kavč, na zgornjo steno pa lahko namestite še kakšne knjižne police, če jih potrebujete.
Upam, da vam bo katera od obeh rešitev prišla prav!