Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Ureditev majhne garsonjere

30. 12. 2012
Mere stanovanja
Pozdravljeni,
vašo spletno stran Prostorama spremljam že dolgo časa, saj me vedno znova navduši z izvirnimi, preprostimi, skratka čudovitimi idejami za ureditev doma. Sedaj potrebujem pomoč oz. nasvet tudi sama. S fantom bi rada preuredila garsonjero, da bi bila čimbolj funkcionalna, vednar si v teh časih ne moreva privoščiti svetovalca, zato bi se vašega brazplačnega nasveta resnično razveselila. Prostor je precej majhen, v zgornjem levem kotu je kuhinja, ki je z jedilnim pultom ločena od spalno-dnevnega prostora. Višina stropa je približno 2,5m. Želila si, da je spalni del vsaj delno ločen od ostalega prostora. Kavča niti ne potrebujeva. Torej v sobi bi rada imela posteljo (2×2 m), veliko garderobno omaro, mizo (za 4 do 6 oseb). Prostor bi rada čimbolj izkoristila, saj bova v njem živela vsaj še 4 leta. Upam, da nama boste pomagali najti primerno rešitev.
Lepo vas pozdravljava! Barbara in Matej

Ureditev majhne garsonjere, pogled z vrha
Prostor je majhen, meri le 18m2, zato ga je potrebno ohraniti čimbolj odprtega, rešitve s posteljo za pregrado, zaveso ali drsnimi vrati ne pridejo v poštev. Po drugi strani je potrebno paziti, da ne bosta imela občutka, da je edini prostor v stanovanju velika spalnica. Izbrala sem Ikeino belo omaro z drsnimi vrati, ki v dolžino meri dva metra, in jo postavila tako, da zastre pogled na posteljo. Ker je omara visoka le 236 cm, na vrh postavita običajno neonsko luč, da bo indirektno osvetlila strop in prostor navidezno povečala.

Majhna garsonjera, postelja, ki ni postelja
Postelja 200 x 200 cm je za tak prostor občutno prevelika, popolnoma dovolj bo standardna dimenzija dvojne postelje, ki meri 160 x 200 cm; če res ne gre drugače, bi šlo tudi s širino 180 cm. Izognita se klasični postelji, namesto nje sem si zamislila ležišče, ki ga s prevleko in blazinami spremenita v udobno “gnezdo” z orientalskim pridihom. Idealno bi bilo, če bi ležišče imelo dvižno dno in bi vanj lahko pospravila posteljnino. Takšna ležišča, ki niso videti kot postelje, izdelujejo nekateri tapetniki. Steno ob vzglavju in hrbtišče omare prelepita z belo tapeto z nežnim vzorcem, da se stena ne bo umazala.

Ureditev garsonjere, spalni del in jedilnica
Ker shranjevalnih površin ni nikoli dovolj, sem si levo in desno od okna zamislila kompozicijo omaric; na levem delu stoji tudi TV, ki ga lahko obračate in gledate tudi iz jedilnice. Miza dimenzije 160 x 80 cm naj bo v beli barvi. Ker je edina miza v stanovanju in se lahko uporablja tudi za delo, je bolje, da ni steklena. Ob njej so štirje lahki stoli s kovinskimi nogami, rezevni naj bodo zložljivi in pospravljeni v omari. Tako bo garsonjera funkcionalno opremljena, hkrati pa ne bo prenatrpana in se bosta v njej dobro počutila!