Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Ureditev dnevno bivalnega prostora v hiši

21. 04. 2009
Tloris obstoječega stanja
Spoštovani!
Trenutno živimo v tujini, zato so mi vaše internetne strani najboljša pot do novih idej za opremo naše nove hiše. Spomladi nas namreč čaka dokončanje dvojčka od 3. podaljšane faze naprej. V priponki vam pošiljam tloris pritličja. Prostor želimo opremiti sodobno in funkcionalno, tako da bo z vzdrževanjem reda in čistoče čim manj dela. Težavo mi povzroča kuhinja oziroma postavitev oken v dve steni. Če bi postavila visoke kuhinjske elemente po tisti strani, ki je brez oken, bi bil prostor preveč natrpan. Pri drugih dveh stenah z okni pa je dovolj prostora le za eno visoko omaro v kotu, kamor bi dala vgradni hladilnik. Ali je smiselno imeti štedilnik v “otoku”, če so okna namenjena tudi za odvajanje neprijetnega vonja in nudijo naraven vir svetlobe? Pred vstopom v osredni prostor je okrogel nosilni steber. Kakšno rešitev predlagate za televizijo, da bi se skladala s pravkar omenjenim stebrom?
Veseli bomo vašega nasveta, Tjaša, Aleš in Lia

Tloris preureditve
Okna v kuhinji so res nerodno postavljena, vendar spremembe na fasadi pri dvojčku niso možne. Najboljša rešitev je kuhinja v dveh nizih, ob desni steni so visoke omare s hladilnikom in pečico, pod oknom pa je lahko pult globine 75 cm. Ker je med obema nizoma dovolj prostora, kuhinja ne bo delovala utesnjeno. Od jedilnice jo ločuje dvignjen pult z barskimi stolčki. Ker je v dnevnem delu dovolj prostora, sem jedilno mizo pomaknila globlje v prostor. Televizija je na stojalu sredi dnevne sobe, z zadnje strani ga zakriva panel iz pleksi stekla, ki sega do višine televizije.
Okrogle stebre bi oblekli v gips plošče in jih spremenili v kvadratne. Pri vhodnih vratih bi steno in steber povezali s stekleno vazo z vejami, kot smo to storili v projektu hiše na Barju. Ker so vrisane omarice v vetrolovu neuporabne, preselite garderobo za čevlje in plašče v kurilnico in povečajte steklena vrata. Priporočljivo bi bilo dnevni WC ločiti od kurilnice, še več prostora za garderobo pa pridobite, če se odpoveste tušu, ki v tej etaži ni nujno potreben.
Upam, da vam je moja rešitev olajšala razmišljanje o notranji ureditvi hiše.