Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Ureditev balkona

26. 10. 2014
Mere in fotografija balkona
Spoštovani,
pred kratkim smo se preselili v novo stanovanje in edino balkon je ostal še za uredit. Ker bi ga rada koristila kot kotiček za sprostitev ob kavici in čveku s partnerjem, bi vas prosila za kakšno prijetno idejo. Seveda pa bi bil dobrodošel kak prostor, kamor bi se dalo kaj spraviti. 
V priponki skica balkona in mere.
Hvala za nasvet in lep pozdrav, Katja J. 

Tloris ureditve balkona
Balkon je premajhen, da bi nanj lahko postavili hkrati kotiček za kavico in omaro. Ravno dovolj bo prostora za majhno mizico premera 50 cm, dva stola in kakšno lončnico. Na desno steno lahko v nišo namestite nekaj poličk in nanje postavite lončke z začimbnicami.

Lesena tla na balkonu
Za toplino bo poskrbela lesena talna obloga, kot jo lahko vidite v našem projektu Na koncu mavrice. Lahko jo položite kar čez obstoječo keramiko. Če vas je strah vzdrževanja lesa, lahko izberete lesne kompozite, na primer Greenwood. Zidan del ograje prebarvajte v belo.

Projekt ureditve balkona
Pravi ambient bodo na balkonu ustvarili simpatični stoli in izbrane rastline. Miza je lahko bela, zaradi pomanjkanja prostora naj ima sredinsko nogo. Z njo bi se lepo ujeli zeleni stoli, kot je model Leaf proizvajalca Arper. Za večje udobje so zanje na voljo tudi blazine. Začimbnice na policah vas bodo razveseljevale poleti, v večje lonce pa zasadite prezimne rastline, kot so trstenike (okrasne trave) ali pritlikavo ruševje.