Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Tloris pritlične hiše

21. 05. 2013
Tloris pritlične hiše
Pozdravljeni,
pišem iz Hrvaške, redno spremljam vaše prispevke. ki so mi zelo všeč. Z možem gradiva hišo in bi vas prosila, če lahko komentirate tloris. Zanima me predvsem, kaj mislite o središčnem delu, kjer je WC. Zanima me tudi, kako bi tisti del opremili s pohištvom. V prilogi vam pošiljam tloris v dwg in pdf formatu.
Najlepše se vam zahvaljujem, Marija

Ureditev vetrolova in dnevnega WCja
Vhodni del v hiši poskrbi za prvi vtis, ko se vrnemo domov, dnevni WC pa naredi vtis na obiskovalce, zato ju pri oblikovanju ne zapostavljamo. Kar to nista prostora, kjer bi se zadrževali dalj časa, si lahko privoščimo kaj posebnega.
Predlagam, da oba prehoda, tistega v dnevni del hiše in tistega v nočni, zaprete z drsnimi vrati, vetrolov pa razširite tako, da bo v njem tudi dnevni WC. Tako bo vetrolov, kjer je tudi garderoba, manj utesnjen. Glavni vhod sem premaknila tako, da za vrati pridobimo globino za garderobno omaro z drsnimi vrati. Dodatna omara z drsnimi vrati je v predprostoru pred WCjem in zakriva dimnik.

Osvetljene niše v obzidavi za WC školjko
V obzidavi za WC školjko predlagam niše, osvetljene z vgradnimi lučmi, nekaj takšnih rešitev smo predstavili v članku o opremi kopalnice. Z nišami bo prostor postal zanimiv in nevsakdanji, hkrati pa tudi dovolj osvetljen, saj druge osvetlitve več ne potrebujete.

BelaBela, zavesa Bubble
Stena, ki meji na WC in predprostor pred njim sta prvo, kar zagledate, ko vstopite v hišo, zato jo je potrebno dekorirati, hkrati pa bi bilo dobrodošlo, da se vhod v WC nekoliko loči. Za kaj takega bi bila primerna zavesa Bubble, ki jo izdeluje BelaBela.

Osvetlitev zavese
Zaveso napnite na jekleno vrv, nad njo pa v strop montirajte LED trak in jo tako osvetlite. Nastala bo čudovita igra svetlobe in sence.

Tloris pritlične hiše, popravki
Na tlorisu sem označila spremembe osrednjega dela in nekaterih drugih prostorov. Ker je bila kopalnica zelo utesnjena, sem pralni stroj premaknila v omaro ob dnevnem WCju. Preveliko spalnico sem zmanjšala in vhod organizirala skozi garderobno sobo. Spremenila sem postavitev v kopalnici in korigirala mere sedežne garniture in jedilne mize, ki je bila za takšno število stolov premajhna. Nekoliko sem popravila postavitev kuhinje, za kaj več pa nisem imela dovolj podatkov. Svetovala bi vam, da drugače obrnete tudi otroške sobe, to, da sedeči za mizo kaže hrbet vratom, ni optimalno. Zdaj, ko hiša še ne stoji, se splača nekoliko več investirati v dobro premišljen načrt. Sicer pa gre za zelo lep moderen objekt in ne dvomim, da boste v njem zadovoljni!