Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Svež veter – načrtovanje stanovanja

20. 12. 2009
Tloris obstoječega stanja
Draga Špela,
Smo mlada tričlanska družina in v lanskem letu smo se preselili v novo trisobno stanovanje. Primanjkovalo nam je časa, zato smo opremili stanovanje glede na prvotni načrt, zdaj ko ga uporabljamo pa vidimo, da ni funkcionalno in maksimalno izkoriščeno. Želeli bi predvsem več “svobode” v kuhinji in dnevni sobi. Imeli bi mizo in 6 stolov (zdaj imamo samo 4 in je kar gneča), v dnevni sobi bi želeli delovni kotiček. Ker je balkon precej velik, ga lahko zmanjšamo in tako dobimo več prostora za dnevno sobo, ki bi ga “ukradli” za dodatno sobo. Otroška soba se nam zdi nerodno zasnovana, pa bi morda bila ok, če bi ostali samo pri enem otročku. Ker si želimo povečati družino ne vemo, kaj je bolj smiselno; da bi zmanjšali dnevno sobo in tako dobili še eno otroško sobo, ali bi obstoječo sobico povečali na račun dnevne sobe? Tudi hodnik je tudi precej neizkoriščen, male kopalnice ne uporabljamo, primerna je le za sušilni in pralni stroj. Spalnico bi želeli povečati na račun male kopalnice, da bi imeli tam garderobne omare, pralni in sušilni stroj pa bi mogoče prestavili v veliko kopalnico in jo še malo povečali na račun hodnika.
Skratka povedano drugače: vse bi obrnili na glavo, da bi v stanovanju zavejal svež veter, mi pa bi se počutili, kot da smo v novem domu. Vsak vaš nasvet bo več kot dobrodošel, mi pa se že veselimo preurejanja.
Lep pozdrav, Metka

Preureditev stanovanja, prva varianta
V prvi variati sem otroško sobo preuredila v spalnico, na račun hodnika sem jo povečala in tako pridobila garderobo, s strani hodnika pa je še vedno ostala velika omara za čevlje ali čistila.
Ker velike kopalnice zaradi nosilnih armirano betonskih sten ni mogoče enostavno povečati, sem pralni in sušilni stroj premestila v vgradno omaro na hodnik.
Nekdanjo spalnico sem združila z malo kopalnico, tako bo nastala velika otroška soba za dva. V začetku sta lahko v njej dve manjši postelji, kasneje, ko bosta otroka potrebovala pisalni mizi, pa postelji zamenjate s pogradom.
Del predelnih sten v stanovanju sem odstranila, nekoliko zmanjšala balkon in tako je nastal velik odprt dnevno bivalni prostor. Delovni kotiček je pod oknom v nekdanji jedilnici, steklena pregrada ga loči od kuhinje. Kuhinja je v dveh nizih, v enem so nizke in viseče omare z delovnim pultom, v drugem pa visoke omare z vgradnim hladilnikom in pečico ter shrambno omaro.
V dnevni sobi je udobna miza za šest oseb in velik kavč.

Preureditev stanovanja, druga varianta
V drugi varianti sem spalnico pustila tam, kjer je zdaj. Otroško sobo sem povečala tako, da je v njej tudi okno, ki je bilo prej v dnevni sobi. Zaenkrat bi otroško sobo pustila nedeljeno, bi pa vgradila dvoje vrat, da bi se kasneje lahko predelila s predelno steno in bi dobili dve manjši sobici.
Za dnevno bivalni del je ostalo malo prostora, zato sem balkon zmanjšala, kolikor bi bilo mogoče, da ne bi kvarili videza fasade objekta. Jedilnico sem povečala, v njej je miza za šest. Ob steni, ki meji na otroško sobo, je kuhinjski niz z delovnim putom. Kuhinja naj bo minimalistična, z vgradno napo, da bo videti čim manj “kuhinjsko”. Ob steni, ki meji na spalnico, so visoke omare z vgrajenimi aparati. Delovni kotiček sem skrila za steklenimi drsnimi vrati. Sedežna garnitura je v tej različici nekoliko manjša.
V spalnici je na račun male kopalnice nastala garderobna soba, manjša garderobna soba za čevlje in plašče pa je na hodniku, ki je tako bolje izkoriščen. Za večji izkoristek prostora bi predlagala, da radiatorje zamenjate s talnim gretjem.
Veliko veselja v novem starem domu!