Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Stanovanje za mlad par

25. 02. 2014
Skica postavitve kuhinje in dnevne sobe
Sva mlad par iz Tolmina z željo po nakupu stanovanja. Vse sva že izbrala, samo tik pred nakupom stanovanja sva v dvomih, kakšno dnevno sobo z kuhinjo imeti? Ali je to sploh mogoče v tako majhnem prostoru?
Po tleh bo bolj svetel ladijski pod masiva, bukev, hrast ali jesen in sicer tudi tam, kjer bodo kuhinjski elementi. V kuhinji bo štedilnik z napo, korito pod oknom, pomivalni stroj, pečica in hladilnik, ki ne bo vgradni. Rada pa bi dala vse v eno vrsto ob steno z oknom. Če to ni mogoče, bova dala hladilnik drugam.
Barvni želji sta dve in ne veva, katera bi bila lepša; svetleča vanilija in rdeča in črn pult ali mat bela in imitacija lesa na pultu.
Najinih želja ne preveč upoštevati, vi kot strokovnjak nam boste svetovali, kakšne nianse so skladne… stene sobe bi rada imela bele, okna bela. Svetujte nama tudi glede notranjih vrat (temna ali svetla)?
Rada bi bila presenečena, da bi kakšno varianto samostojno predlagali vi!
V pričakovanju odgovora vas pozdravljava,
Vida & Tomaž

Tloris postavitve kuhinje in dnevne sobe s kotami
Prostor meri 20m2, kar za kuhinjo in dnevno sobo res ni veliko, zato je potrebno previdno izbirati elemente, da ne bo natrpan. Kuhinja v liniji ob steni ne pride v poštev, saj je prostor kvadratne oblike in v tem primeru zmanjka prostora za jedilno mizo. Namesto tega predlagam kuhinjo v dveh nizih, ki jo zaključuje element za TV višine kakšnih 120 cm. Med kuhinjskimi elementi je 85 cm, kar je sicer nekoliko manj od standardne širine, ampak bo kuhinja še vedno uporabna. Miza je velika 140cm, če jo odmaknete na sredino prostora, bo dovolj velika za 6 oseb.

Mondo in Drums
Kavč je lahko malo daljši, primeren bi bil model z ozkimi rokonasloni ali celo brez. Idealen bi bil model Mondo proizvajalca Softline, ki bi ga dopolnili s tabureji – mizicami Drums in okrasnimi blazinami. Za udobno gledanje televizije se Mondo tudi raztegne.

Tloris postavitve kuhinje in dnevne sobe
Pri barvah glede na velikost (oziroma majhnost) prostora svetujem zadržanost. Masiven les na tleh bo odlična izbira, jaz bi med naštetimi izbrala hrast in ga dopolnila s hrastovimi stoli (miza naj bo bela) in TV elementom. Kuhinja naj bo bela mat, prav tako pult, če pa proizvajalec ne bo imel belega, je lahko srebrno siv. Tudi hladilnik izberita srebrn. Imitacijam se izogibajta, ker delujejo ceneno. Na keramiko po stenah raje pozabita, saj bo majhen prostor preveč obtežila. Steno za koritom lahko zaščitita s stekleno oblogo, če pa bosta kuhinjo izbirala v Ikei, imajo tam lepe stenske obloge, ki se ujemajo s pultom. Na bele stene najbolje pašejo bela vrata. Prostor barvno popestrita s prevleko na kavču (ki je lahko tudi rdeča), okrasnimi blazinami, pogrinjki, dodatki… vse te elemente lahko, če se barve naveličata, zlahka zamenjata.