Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Stanovanje z mladostnim pridihom

8. 07. 2010
Izmere obstoječega stanovanja
Pozdravljena Špela,
od znancev sem o vas izvedela pred kakšnim letom in moram priznati, da me je vaš slog popolnoma prevzel in od takrat redno preverjam vašo spletno stran. Naključje je naneslo, da sem v mesecu maju kupila 3-sobno stanovanje v starem meščanskem bloku; in sicer v zgornjem (4 nadstropju). Stanovanje je nujno potrebno obnove, predvsem ker si želim modernejši slog in bolj odprtih prostorov. Moja želja je, da spalni sobi ostaneta ločeni, ostalo pa bi bilo lahko vse odprto (kolikor bi bilo možno). Edina pomanjkljivost stanovanja pa je resnično majhna kopalnica, pri kateri bi mi kakšen inovativen predlog zelo pomagal.
Če na kratko povzamem mojo željo: lahko je vse “obrnjeno na glavo”; da bi stanovanje bolj zadihalo in imelo mladostni pridih. Vsak vaš nasvet bo več kot dobrodošel, saj se že neizmerno veselim preurejanja.
Lep pozdrav iz Novega mesta, Helena

Tloris stanovanja Na koncu mavrice
Ko sem zagledala vaš tloris, sem ga takoj spoznala; enako stanovanje, le da je zrcalno obrnjeno, smo preurejali v projektu Na koncu mavrice. Ker smo že tam temeljito premislili razporeditev, bistveno drugačnih rešitev ne vidim. Tudi tam je bilo stanovanje v višjem nadstropju, zato je bilo možno podreti nosilno steno med dnevno sobo in kuhinjo, seveda pa je bila potrebna preklada in statični izračun. Vrata v kuhinji niso bila več potrebna, zato smo jih zazidali, shrambo pa smo podrli in na ta račun prostor povečali. Kopalnico smo malenkost podaljšali, kaj več pa ni bilo možno; zato pa smo pralni stroj pospravili v veliko vgradno omaro na hodniku. Otroška soba je malo manjša, saj smo zaradi omare na hodniku prestavili vrata v spalnico, ki je funkcionalno opremljena.

Dnevni bivalni prostor
Malo trisobno stanovanje smo popestrili z živimi barvami in praktičnimi domislicami, vi pa si seveda barve izberite po svojem okusu, da mu vdihnete pečat individualnosti in uredite res prijeten dom.