Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Stanovanje v hiši staršev

20. 02. 2009
Tloris obstoječega stanja
Spoštovani!
Vaša spletna stran je fenomenalna! Upam, da boste lahko pomagali tudi nama. Sem mlada mamica enoletne punčke in sem zgrabila priložnost, da si uredim stanovanje v hiši mojih starih staršev v prvem nadstropju. Ker je to najino prvo stanovanje, bi ga rada kar se da funkcionalno preuredila.
Najbolj me zanimajo vaši predlogi, kako bi lahko stanovanje nekoliko »odprla« (povezava kuhinja-dnevna soba ?), vsa ta vrata dajejo občutek utesnjenosti! Zanima me postavitev opreme v kuhinji (ker rada kuham, bi rabila več delovne površine) in dnevni sobi, v kateri pa si želim manjši kamin. V stanovanju manjka tudi delovni kotiček s pisalno mizo.
Kopalnica je zelo majhna, umivalnik stoji za vrati. Kopalna kad je obvezna zaradi hčerkice, ki obožuje vodo. Ali je možna še kakšna druga postavitev? Zelo malo prostora mi ostane za pralni in sušilni stroj. Bi bilo možno narediti kaj iz hodnika, ki vodi do balkona? Zdi se mi neuporaben, prav tako balkon, čeprav moram priznati, da bi bilo stopnišče brez balkonskega okna zelo temno. Na koncu hodnika so na stropu vrata za podstrešje (označeno rdeče).
V prilogi pošiljam načrt stanovanja. Kakršenkoli nasvet in primerno rešitev za najin bodoči domek bova zelo cenili!
Lepo pozdravljeni, Nastja in Lina

Tloris preureditve
Glede na to, da je stanovanje v nadstropju hiše in ne bo težav s soglasji sosedov, bi ga bilo možno optimalno preurediti z nekaj gradbenimi posegi.
Potrebno bo porušiti del nosilnih sten in narediti preklade, za dimezije nosilcev se obrnite na statika, da vam naredi izračun. Predvidela sem rušenje dela stene med kuhinjo in hodnikom, s tem bo kuhinja manj utesnjena, pa tudi hodnik bo pridobil naravno osvetlitev.
Kuhinjska postavitev obsega dve visoki omari za vgradni hladilnik in pečico, niz elementov ob steni in otoček s kuhališčem. Tudi med dnevno sobo in kuhinjo sem del stene porušila in povezala oba prostora. Poleg kamina je v dnevni sobi tudi delovni kotiček.
Pralni in sušilni stroj stojita eden nad drugim, v niši, ki je dostopna iz hodnika (tudi za nišo bo potrebno rušenje stene). Na steno lahko namestite police za čistila in tako bo hodnik nadomeščal utility, zato sem ga zaprla z vrati. Stopnice so lahko zaprte s steno iz satiniranega stekla.
V kopalnici sem umivalnik prestavila na drugo steno, tako je lahko standardne velikosti in ne ovira odpiranja vrat. Spalnica in otroška soba sta dovolj prostorni za vso potrebno opremo. S takšno preureditvijo bo vajino stanovanje prijeten dom.