Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Spalnica in dnevna soba v istem prostoru

26. 12. 2007
Tloris sobe
Spoštovani,
vaš nasvet bi zelo cenila. Opremljam staro enosobno stanovanje, ki je trenutno popolnoma prazno. Prosila bi za nasvet glede opreme spalno-bivalnega prostora, ki meri 330×466. V njem bi zelo rada imela posteljo (140×200) in zofo pa seveda čimveč omar. Trenutno ne vidim druge rešitve kot velik kavč v “L” in postavitev omar kot na načrtu (po celi steni nasproti oken).
Vnaprej hvala, Milena

Dnevna soba s posteljo
Prostor je premajhen, da bi ga lahko kakorkoli pregradili, zato bi bila najbolj običajna rešitev kavč, ki se ponoči na takšen ali drugačen način spremeni v posteljo. Poleg klasičnih izvlečnih kavčev se dobijo tudi takšni, pri katerih se en del zasuka in pripelje do drugega, da nastane dvojno ležišče. Tak sistem ima tudi zofa v projektu hiše na Barju. Vendar je lahko takšno ležišče prava nadloga, saj je potrebno vsak dan pospravljati posteljnino in za kaj takega največkrat nimamo ne časa ne volje.

Clei, sistem zložljive postelje
Zelo primerna rešitev za vaš prostor bi bila postelja v omari, saj jo lahko zložite kar skupaj z vso posteljnino. Takšne postelje ponujajo boljši proizvajalci mladinskih programov, na sliki pa je sistem proizvajalca Clei, ki se ukvarja prav s praktičnimi rešitvami ležišč in kavčev za majhna stanovanja. Z nekaj truda pa bi vam posteljo lahko izdelal tudi mizar.

Pogled z vrha
Globina takšnega sistema je le 35 cm. Proti oknu ostane prostor za police, na drugi strani pa sta dve plitvi omari. Omare s posteljo in ob njej naj bodo bele, svetleče, da ne bodo dodatno zožale prostora. Ob krajši steni ostane, kot ste že ugotovili, prostor za garderobno omaro. Predlagam vam drsna vrata, lahko jih za popestritev oblepite s fototapeto. TV naj bo na steni, najbolje na stenskem panelu. Takšna soba bo udobna in praktična, hkrati pa ne bo prenatrpana in se v njej ne boste počutili utesnjeno.