Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Sobica 2x2m

20. 09. 2012
Izmere sobe
Pozdravljeni!
Vašo spletno stran redno spremljam, saj so mi vaše ideje zelo všeč. Sedaj bi vas pa prosila za nasvet, pri ureditvi sobe. Imam zelo majhno sobo, ki meri 200*200cm. Na eni strani sobe imam postavljeno posteljo, televizijo, ki je pritrjena na steni, ter nočno omarico, na drugi strani sobe pa veliko garderobno omaro. Vendar, ker sem še dijakinja in potrebujem prostor za učenje, ter vse svoje stvari, sem se odločila, da si bom kupila novo mladinsko sobo, v kateri bom imela še mizo, na katero bom lahko postavila prenosni računalnik, ter knjige. Torej v sobi bi rada imela posteljo, nočno omarico, manjšo garderobno omaro z drsnimi vrati, ter mizo. Vendar sedaj ne vem, kako naj vse to postavim, da bo bilo dovolj prostora. Zato vas lepo prosim za pomoč, upam da mi lahko kako pomagate.
Lep pozdrav, Ines

Mladinska soba, pogled z vrha
Opremiti tako majhen prostor je resnično pravi izziv. Poskušala sem vse mogoče, vendar prostora žal ne morem raztegniti in drugače, kot s posteljo na višini, ne bo šlo. Najbolje, da opremo izdela mizar. Posteljo dimenzije 90×200 cm lahko pritrdi z nosilci kar neposredno na steno, na takšno višino, da se lahko na postelji še sedi. Omaro sem postavila ob steno nasproti okna, saj bo tako dostop do nje lažji. Zaradi preglednosti bo bolje, da so vrata kar krilna in ne drsna. Nad posteljo je polica, ki nadomešča nočno omarico.

Pisalna miza pod posteljo
Prostor pod posteljo bi bil visok med 125 in 135 cm, odvisno od višine stropa. Pod posteljo je ob steni še ena omara, predlagam, da je zaprta kar z zaveso, ker bo tako bolj praktično. Takšno omaro smo videli ob obisku Lago stanovanja. Ob zadnji steni je regal za knjige s policami globine 30 cm, pred njim pa manjša pisalna miza, globoka 60 in dolga 100 cm; za prenosnik bo dovolj. Pohištvo predlagam v beli barvi, da bo sobica videti bolj prostorna. Vse skupaj lahko popestriš s posteljnino in zaveso v vzorcu, v Ikei prodajajo tkanine z zanimivimi potiski.