Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Soba za mlado damo – iz otroške v mladinsko

14. 05. 2012
Izmere prostora
Pozdravljeni,
vašo stran rada spremljam, saj so mi vaše ideje zelo všeč. Prosila bi za pomoč pri urejanju moje sobe. Sicer sem stara 17 let in imam še vedno sobo iz otroštva (majhno posteljo…), zato sem se odločila za nakup nove sobe, ki naj bi vsebovala veliko pisalno mizo, posteljo 160×200, televizijo… vendar imam nekaj težav pri obliki prostora moje sobe in se ne morem odločiti, kam naj kaj postavim. Zelo lepo bi prosila za vašo pomoč :)
Lep pozdrav, Anja :)

Oprema mladinske sobe
Soba po kvadraturi ni tako majhna, vendar je zelo ozka in dolga. Da bi bilo bivanje v njej prijetnejše, bi jo bilo potrebno optično razširiti, po dolžini pa skrajšati. Visoke garderobne omare nikakor ne sodijo ob daljšo stranico, saj bi le poudarile “vagonski” vtis. Garderobni del sem uredila ob vstopu v sobo. Zaradi pozicije okna in vrat je vhodni del narejen kot “predsoba”, tako, da visoka omara preprečuje pogled na posteljo in omogoča v preostalem delu več zasebnosti.

tloris28.jpg
Omara s svojim hrbtiščem služi kot “zavetje” postelji dimenzije 140×200 cm. Takšna širina je povsem primerna tudi za par, ne da bi se bilo potrebno preveč stiskati; načeloma bi lahko bila tudi širša, vendar bi preveč natrpala prostor. Nasproti postelje je 120 cm visok ozek element za televizijo, ki se lahko poveže z računalnikom ali hišnim kinom (oboje je lahko skrito pod mizo). Pod oknom je velika pisalna miza, nad njo se lahko na steno namestijo police.

Oprema mladinske sobe, pogled z vrha
Garderobni del v “predsobi” vizualno skrajša prostor. Za vrati sem si zamislila veliko ogledalo, ki bo v vhodni del odsevalo svetlobo bližnjega okna, hkrati pa bo prostor razširilo. Na steni nasproti postelje je kompozicija okroglih ogledal, ki se vzpenjajo proti delovnemu kotičku. Ogledala so majhna, saj niso namenjena temu, da bi se v njih ogledovali, le prostoru dodajo manjkajočo širino. Pohištvo v beli barvi bi popestrila z barvnim pregrinjalom na postelji in s stensko nalepko na steni nad njo.