Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Prvo stanovanje, opremljeno z Ikeo

11. 09. 2008
Tloris obstoječega stanja
Pozdravljeni!
Pred kratkim sem kupila 2 sobno stanovanje v starejši stolpnici. Ker bom prvič v življenju v svojem stanovanju, mi opremljanje predstavlja kar velik izziv. Izbrala bi pohištvo iz Ikee. Posamični kosi pohištva so mi sicer všeč, vendar nimam nobenega občutka, kako naj jih postavim. Zato mi bo vsak vaš predlog v veliko pomoč.
Kopalnica je bila prenovljena pred par leti, zato bo še nekaj časa ostala taka kot je. Kuhinja je sicer stara in potrebna obnove, vendar mi bo le to denarnica dopuščala šele čez par let. Če pa imate kakšno idejo tudi za kuhinjo, je seveda dobrodošla. Najbolj me zanimajo vaši predlogi za opremo v spalnici, dnevni sobi in predsobi. Predsoba je velika, vendar mi ne deluje prav funkcionalno. Ne predstavljam si, kam naj postavim garderobne omare. V dnevni sobi bi želela imeti tudi delovni kotiček s pisalno mizo. Stanovanje ima tudi kar prostoren balkon, ki pa je obit z lesenim opažem temne barve. Imam občutek, da bi deloval veliko bolj prijetno v svetlejši barvi.
Vnaprej hvala za vaše predloge, Marjana

Tloris notranje ureditve
Stanovanje je dovolj veliko, vendar res nerodno zasnovano, saj kljub veliki predsobi v njej ni prostora za omare. Tudi nepovezani kuhinja in dnevna soba nista v skladu s sodobnimi tlorisnimi rešitvami. V prvi varianti sem predvidela preboj med kuhinjo in dnevno sobo. Ker je stena nosilna, bi bil za izdelavo odprtine in preklade nujen statični izračun. Na ta način bi v predsobi pridobili prostor za garderobno sobo. Ker je vhod v dnevno sobo tako skozi kuhinjo, bi jo nekoliko pregradili s steno iz knaufa. Kuhinja je vgrajena v nišo, da deluje čim manj kuhinjsko, hkrati pa se na ta način “skrije” dimnik na levi strani.

Izbor notranje opreme
Če se ne odločite za povezavo kuhinje in dnevne sobe, nam tloris ostaja precej podoben osnovnemu, garderobna omara lahko stoji le sredi predsobe. Predlagam vam belo kuhinjo, mizo Melltorp dimenzije 125×75, ki jo dopolnite z živahnimi stoli. Enaka miza je v dnevni sobi v delovnem kotičku. Poleg nje je zofa Kramfors z rumeno tekstilno prevleko, s taburejem, ki lahko služi tudi kot mizica ali dodatno sedišče. Postelja je dimezije 160×200, v spalnici je dovolj prostora tudi za kotno omaro. Rumeno kombinacijo bi lepo dopolnili z vijoličnim odtenkom. Po tleh vam predlagam hrastov parket, opaž na balkonu pa le odstranite. Želim vam odlično počutje v novem domu!