Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Prostorska rešitev z dodatno sobo

15. 11. 2011
Tloris stanovanja
Pozdravljena,
že kar nekaj časa spremljam tvoje nasvete in ideje, kako iz majhnega narediti veliko :). Imamo 1,5 sobno stanovanje (48m2), in v njem bi rada naredila nekaj sprememb oz. hčerki dala svojo sobo (trenutno smo vsi trije v eni). Obstoječo bi imela ona, midva pa bi se prestavila v drug prostor. A ker ga ni toliko na razpolago, me zanima, če imaš kakšno idejo, kako najbolj praktično in smiselno urediti prostor za naju, ki bi bila hkrati tudi delovna soba. Kompleksno, a utegne biti izziv. Morda pa si že imela kdaj podoben primer… V priponki pošiljam skico stanovanja in razporeditev prostorov.
Bila bi ti res hvaležna, če bi se dala potegniti kaka dobra rešitev! Ksenija

Predlog rešitve, varianta 1
Težavo pri ureditvi dodatne sobe predstavlja predvsem prezračevanje bodoče spalnice, zato bi bila idealna rešitev takšna, da bi jo od dnevne sobe ločili z drsnimi vrati. Levo krilo bi omogočalo dostop do postelje in do delovnega kotička, ki bi bil na nek način del dnevne sobe. Ponoči bi se odprlo desno krilo drsnih vrat, kar bi omogočalo dotok svežega zraka. Seveda pa bi bili lahko obe krili tudi zaprti in dnevna soba “pospravljena”. Otroško sobo sem zmanjšala za 15 cm in na ta način v dnevni sobi pridobila prostor za večji kavč, lahko pa jo tudi obdržite in bo kavč manjši.

Predlog rešitve, varianta 2
Garderobna omara je zaradi pomanjkanja prostora na hodniku, ki je še vedno precej širok, tako, da si na praznih stenah še vedno lahko privoščite plitve omarice. Pazite le, da ostane še vedno okrog 80 cm prehoda. TV v dnevni sobi sem umestila na prehod, z zadnje strani bi ga zaprla z dekoracijo iz vej in prodnih kamnov.
Za primer, da bi prezračevanje spalnice urejali drugače (s prisilnim prezračevanjem), sem izpeljala možno rešitev iz poslane skice; delovni kotiček je del dnevne sobe, vhod v spalnico pa je s hodnika.