Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Prostorska rešitev majhne spalnice

28. 06. 2014
Majhna spalnica, tloris
Pozdravljeni!
Ker sem na vaši strani zasledila super rešitve in ker nikakor ne najdem rešitve za postavitev pohištva v svoji spalnici, sem se odločila, da vas prosim za nasvet, ker res več ne vem, kako bi bilo najbolj pametno izkoristiti prostor in ga čimbolj funkcionalno zapolniti. Z možem in dvema majhnima otrokoma se bomo preselili v trisobno stanovanje. Večjo sobo (12m2) bova odstopila otrokoma, kjer se bosta lahko tudi igrala. Tako je nama ostala soba, ki je na skici (7,92m2). Rada bi si jo opremila v lepo spalnico s čimveč omarami kot je možno. Posteljo že imava (160×200). Posteljo sva umeščala že na vse možne načine in nikakor ne dobiva ideje kje bi bile omare…V prihodnosti načrtujeva še enega otroka in bi prosila, če mi lahko še v to spalnico nekako umestite zibelko (ker jaz namreč nimam ideje kako je sploh možno v tako majhen prostor umestiti veliko posteljo, čimveč omar in še v prihodnosti zibelko). Pohištvo si bomo naredili po naročilu. Srčno upam, da mi boste pomagali, saj se avgusta 2014 že selimo v stanovanje.
Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem, Katja

Stanovanje z razgledom, postelja
Soba je res majhna in neprimerna za klasično postavitev spalnice, s posteljo, dostopno s treh strani in omaro. V prostor skoraj enakih dimenzij smo umestili spalnico v našem projektu Stanovanje z razgledom.

Stanovanje z razgledom, omarice v spalnici
Ob vznožju postelje (v poštev je zaradi dimenzije prišla le Lagova Fluttua) je ostalo le dobrih 30 cm za prehod, kar je sicer pod vsemi standardi. Garderobna omara je dobila svoje mesto na hodniku, v spalnici pa je ostal prostor na steni desno od vrat za dva plitva kubusa. Prostor smo optično razširili z ogledali.

Majhna spalnica, prostorska rešitev
Vaše želje so veliko zahtevnejše, niso pa neuresničljive. Če prostora za omare ni drugje, je vzglavje postelje pod oknom, kar sicer ni idealno, vendar drugače ne gre. Nekoliko je odmaknjeno od radiatorja, ki bo verjetno za njim. Postelja bi bila nova, izdelana po meri, čim nižja, z vzglavjem v višini okenskega parapeta.

Spalnica, postelja, vpeta v stene
V našem projektu Sijajni dom smo že opremljali mini spalnico in posteljo s treh strani vpeli v stene, dostop pa je bil ob vznožju. Če je prostorska stiska velika, pridejo v poštev tudi takšne nestandardne rešitve, seveda v primeru, da so stanovalci pripravljeni na sklepanje kompromisov.

Oprema mini spalnice
Trokrilna vgradna omara z drsnimi vrati zaseda celotno dolžino prostora. Ne stoji na tleh, ampak na podstavku v višini posteljnega okvirja, v prostem delu so spodaj predali (ki si jih lahko omislite tudi pod posteljo). Namesto nočne omarice bi lahko uporabli spodnjo polico v delu omare. V sobi ostane celo nekaj prostora za manjšo otroško posteljico – najraje takšno na kolesih, da boste lahko dostopali do omare.