Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Projekt za gradnjo enodružinske hiše

16. 09. 2013
Projekt enodružinske hiše
Pozdravljeni,
za vas sem slučajno izvedela od prijateljice in po ogledu vaše spletne strani z genialnimi rešitvami sem se odločila, da tudi sama probam “srečo” :-) Z možem bova spomladi začela graditi enodružinsko hišo, ki bo izvedena v pasivni leseni skeletni gradnji. Načrte sicer že imamo, pred kratkim smo tudi že oddali vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja, tako da je za kakšne konkretnejše spremembe že pozno. Pa saj teh si niti ne želiva, ker nama je načrt všeč, vseeno pa bi rada dobila še kakšno drugo mnenje. Razmišljava seveda tudi že o notranji opremi, kjer bi nama kakršen koli predlog prišel zelo prav. Opremo sva si zamislila tako, da bi bilo pohištvo (povečini) belo, kombinirano z zeleno barvo, ki je lahko tudi na stenah ali dodatkih. V manjši meri bi bila sprejemljiva tudi katera druga barva, vendar si želiva čim bolj preproste opreme, tako barvno kot tudi po izgledu. V pritličju naju najbolj bega oprema kuhinje (ker imam jaz občutek, da bo premalo delovne površine) in pa postavitev televizorja v dnevni sobi. Z odgovorom na moje vprašanje bi naju zelo razveselili in nama olajšali opremljanje našega novega doma.
Lep dan, Lea

Kuhinja in dnevna soba v bodoči novogradnji
Vaša bodoča hiša je smiselno in dovolj “čisto” zasnovana, načrt je eden boljših, ki so se znašli v naši rubriki. Kljub temu je v njem nekaj funkcionalnih pomanjkljivosti ali bolje nejasnosti, ki bi jih, glede na to, da se gradnja še ni začela, razjasnili in po potrebi odpravili. Ker pa projekta in vas kot naročnikov ne poznamo, jih na tem mestu ne moremo reševati, lahko samo nanje opozorimo. Ena takšnih ugank je organizacija vhodnega dela, kjer si z odpiranjem vhodnih vrat zaprete prehod v dnevno bivalni prostor, čeprav je logična smer poti po hiši ravno ta.

Pogled na kuhinjo in jedilnico
Druga zadrega je precej ozek prehod v kuhinjo, vendar je tu verjetno v ozadju želja, da bi kuhinjo kar se da ločili od dnevne sobe? Jedilno mizo sem kljub temu pomaknila nekoliko proti vratom na teraso, da je več prostora ob visokih omarah, ki se bodo pogosto odpirale.
Še barve: v tako velikem prostoru bi vam svetovala svetlo, toplo “betonsko” sivo barvo opreme (in za uravnoteženost enako barvo stene za knjižno omaro), kombinirano z obilico naravnega lesa. Za popestitev bi namesto pomladno zelene raje izbrala kakšno trendovsko kombinacijo, zelo lepa bi bila turkizna, v katero lahko obarvate kuhinjsko steno, stole, okrasne blazine in tabureje ob kavču.

Shrambna omara za strojčke z izvlečnim pultom
Delovnega pulta je v kuhinji dovolj, poleg tega je globok 70 cm, tako, da ste glede tega lahko brez skrbi. Ker pa imate predviden dolg niz visokih omar, bi na vašem mestu med njimi vsekakor našla prostor za shrambno omaro z vtičnicami in pultom za strojčke, da vidni del pulta ne bo postal zbirališče takšnih in drugačnih pripomočkov, ki bi zmanjšali delovno površino. Takšno omaro si lahko ogledate v projektu D.O.M.A.

Dnevna soba v novi hiši
Kot ste že sami ugotovili, je postavitev televizije v načrtu precej nerodna, sploh če upoštevamo razdaljo, ki bi zahtevala precej velik ekran. Namesto tega bi bilo bolje kavč postaviti ob stopnice, ki bi jih spodaj zaprli, do tega prostora pa dostopali levo od kavča. Če potrebujete kakšno knjižno omaro, imate tako prostor zanjo ob steni, sicer pa je lahko tudi zaprta ali pa steno izkoristite za domiselno osvetlitev ali dekoracijo. TV ostaja tam, kjer je bil, le zasukala sem ga ob daljši konec stene.
Za zaključek bi vas še opozorila, da vse načrtovano, tudi električne priključke, temeljito premislite, saj pri leseni hiši kasnejši popravki niso možni.