Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Preureditev stanovanja štiričlanske družine

29. 06. 2013
Tloris dvosobnega stanovanja
Pozdravljeni!
Že kakšno leto se z ženo ubadava z problemom, kako preurediti stanovanje?! V lasti imamo dvosobno stanovanje, ki pa bi ga rada (zaradi naraščaja; 2 otroka) spremenila v 3 (ali vsaj 2,5) sobno stanovanje, saj smo trenutno vsi štirje skupaj v eni sobi. Težavo imava s tem, kako pregraditi dnevno sobo, da bo dovolj prostora za (najino) posteljo in dovolj svetlobe v sobi. Super bi bilo tudi, da sobe ne bi delovale prepolne. Ali bi nam lahko pomagali z kakšnim nasvetom?
LP, Zoran in mlada družinica

Spalnica v dnevni sobi
Tloris stanovanja je takšen, da bo brez večjih posegov nemogoče pridobiti dodatno sobo. Dnevna soba je prehodna in premajhna, da bi jo pregradili, oviri sta tudi naravna svetloba in prezračevanje. Edina možnost, ki jo vidim, bi bila ta, da bi kuhinjo uredili v dnevni sobi, ob steni poleg dimnika, in si uredili spalnico tam, kjer je zdaj kuhinja. Drug, izvedbeno enostavnejši predlog je dvižna postelja. To bi pomenilo, da se dnevna soba zvečer spremeni v spalnico. Na ta način bi dolgoročno rešili problem bivanja štiričlanske družine v dveh sobah in pridobili dragocene kvadratne metre, stanovanje pa ohranili zračno in ne natrpano.

Clei dvižna postelja v omari in kavč
Najprimernejši bi bil sistem Swing proizvajalca Clei, ki je bil uporabljen v projektu stanovanja Life Edited v New Yorku, sestav pa je možno kupiti tudi pri nas. Prednost sistema je, da posteljnino preprosto pripnete z jermeni in s pomočjo kvalitetnega mehanizma posteljo zlahka zaprete. Res je cena takšnega pohištva nekoliko višja, vseeno pa nižja od posega, ki bi ga zahtevala prestavitev kuhinje.

Preureditev dnevne sobe
Ob steni je idealen prostor za veliko vgradno garderobno omaro, lahko jo dekorirate s potiskano folijo. Da bi sobo takrat, ko bo v funkciji spalnice, nekoliko ločili od “hodnika”, ki vodi do kopalnice in otroške sobe, sem predvidela, da se prostor predeli z zaveso. Tako bodo otroci lahko dostopali do kuhinje (in kasneje do vhodnih vrat ;)), ne da bi vaju motili med spanjem.

Trendovska barvna kombinacija
Barvni koncept prostora sem si zamislila v umirjenih tonih z barvitim pridihom na elementih, ki jih zlahka zamenjate. Zgledovala sem se po barvah, ki jih narekujejo trendi, prikazani na letošnjem pohištvenem sejmu v Milanu.

Drzna barvna kombinacija v dnevni sobi
Osnovni kosi so v sivi in beli barvi. Zaveso, dodatne blazine na kavču in steno za TVjem sem si zamislila v zamolklem odtenku starinsko roza barve. Ko se je boste naveličali, boste te elemente zlahka zamenjali. K tej kombinaciji bi lahko poleg belega kombinirali tudi pohištvo v naravnem lesu, če pa ste pristaši drznejših kombinacij, lahko poskusite s sončno rumeno na policah in elementu pod TVjem.