Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Preureditev sobe v nekdanji garaži

20. 05. 2009
Načrt prostora
Živjo Špela!
Tvoja spletna stran je res super, zamisli in rešitve so mi zelo všeč! Zato sem se odločila, da ti pošljem načrt moje sobe. Soba je bivša garaža in sem se naveličala klasične ureditve, ki sem jo imela do sedaj. Vhodna vrata se odpirajo navzven, vrata v preostale prostore v hiši pa navznoter. Rada bi imela dokaj veliko omaro, da bi lahko oba s fantom imela dovolj prostora za oblačila. Poleg omare bi v sobi imela tudi pisalno mizo, saj sem še študentka; na tej mizi bi bil tudi računalnik. Trenutno imam kotno mizo, ki je precej velika, vendar se posledično na njej nabira tudi precej navlake. Seveda v sobo spada tudi postelja z merami 140×200 ter omara za čevlje, dvosed in televizija. Upam, da se bo našla kakšna dobra rešitev za mojo sobo, za ves vložen trud pa se ti že sedaj zahvaljujem.
Lep pozdrav, Neja

Tloris preureditve
Prostor je dovolj velik, da sem ga lahko ločila na vhodni, bivalni in spalni del. Pogled na vhodna vrata zakriva tanka pregrada, za vrati pa je prostor za omaro, ki zadošča tako za čevlje, kot za jakne in plašče. Predlagam, da si za čevlje omislita izvlečne police, saj bo tako izkoristek prostora večji.
V spalni del vodijo drsna vrata, ki se zapeljejo v steno. Polovica omare ima dostop iz dnevne sobe, polovica pa iz hodnika, ki vodi do vrat v ostale prostore v hiši.

Pogled na prostor z vhodnim delom
Na steno nasproti vrat obesita zanimivo ogledalo. Miza v delovnem kotičku naj bo v svetli barvi. Dvosed naj bo lahkotnih oblik, klubska mizica, če je potrebna, naj bo steklena ali iz pleksija. Na steni nasproti dvoseda je nizek predalnik, na katerem stoji televizija. Ozadje sem popestrila z dekorativno nalepko. Omare so bele, da ne bodo dodatno zmanjšale prostora.

Pogled na prostor s spalnico
Drsna vrata v spalni del so lahko prosojna, iz jedkanega stekla, da bo tudi v ta kotiček prišla dnevna svetloba. Druga opcija so običajna bela. Postelja dimenzije 140×200 ima namesto vzglavja široko polico, ki nadomešča nočni omarici. Na stranici omar je ogledalo.
Tako urejen majhen prostor bo imel vse vse, kar imajo veliki, pa kljub temu ne bo deloval preveč natrpano.