Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Preureditev shrambe v kopalnico

20. 01. 2011
Skica prostora
Spoštovana Špela!
Že nekaj časa se lotevamo izdelave druge kopalnice v hiši, pa z izdelavo še nismo začeli. Kakorkoli razmišljamo in sprašujemo, ne dobimo prave ideje, kako funkcionalno postaviti vse, kar potrebujemo v kopalnici. Predelati želimo shrambo, v njej pa urediti kar se da prostorno, funkcionalno in morda malce moderno kopalnico. Do shrambe imamo speljane vse vode: elektriko, toplovod za ogrevanje, toplo in hladno sanitarno vodo, odtok (se nahaja v desnem zgornjem vogalu pri zunanji steni), vendar je zaenkrat vse skupaj speljano samo v kopalnico, ni pa še narejen razvod. V kopalnico bi radi postavili WC, bide, primerno veliko tuš kabino in lijak. Na račun prostora se lahko odpovemo omaricam, čeprav kakšna pride še kako prav. Ogrevanje je lahko talno ali pa preko radiatorja. Prostor je kvadratne oblike. Na zunanji steni je okno velikosti 1,5m × 0,7m postavljen na višino 1,3m. Višina prostora je 2,15m. Vrata so standardne širine, skupaj s podboji široka 0,9m. Upam, da vam bo kopalnica dovolj velik izziv, da ga boste izbrali in na vaši uporabni spletni strani objavili rešitev.
Hvala lepa za vso pomoč, Matej

Kopalnica, varianta 1
Če je zunanja stena dovolj debela, da vanjo vgradite podometni kotliček, bi bila idealna rešitev s tuš kabino 70x105cm takoj za vrati. Namesto tuš kadi po meri (70x105cm niso standardne dimenzije) se lahko odločite tudi za krajšo (npr. 90cm) ali pa za keramično oblogo in odtok v kanaleto. WC in bide sta tako nekoliko zakrita s steklom, zaradi pomanjkanja prostora izberite dolžino 50cm (npr. Catalano Verso 50). Na levi steni je dovolj prostora za umivalnik z omarico spodaj, levo od vrat pa sem dodala še viseče omarice.

Kopalnica, varianta 2
V primeru, da kotliček ne bo šel v steno, ga bo potrebno dodano obzidati, kar običajno nanese 12cm. Predlagam, da se višina police poravna z višino okna (130cm). WC in bide sta tako pod oknom, velik tuš pa zavzema celotno desno steno. Še vedno ostane prostor za umivalnik in omarice, le kopalnica ni več tako prostorna. Talno ogrevanje bo za novo kopalnico najboljše. Za moderen videz izberite primerne ploščice ali mozaik, ki pa jih položite le tam, kjer je to potrebno.