Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Preureditev dvosobnega stanovanja v bloku v trisobno

27. 12. 2013
Dvosobno stanovanje, tloris obstoječega stanja
Pozdravljeni,
iskreno prosim za vašo pomoč oz. nasvet pri preurejanju stanovanja, ker mi že primanjkuje nočnega spanca od vsega razmišljanja in mojega sortiranja pohištva in prestavljanja sten.  Že kar nekaj časa spremljam vaše fenomenalne nasvete in ideje, kako iz majhnega narediti lepo in življenju prijazno. Sedaj spimo v eni sobi, kot je razvidno iz načrta, pa imamo dnevno sobo in kuhinjo na različnih koncih stanovanja. Glede na zagotovila vodovodarja, bi lahko vodo iz kopalnice potegnili čez steno – tako da bi kuhinjo “pripeljali” v sedanji dnevni prostor. Hodnik bi lahko z lahkoto skrajšali, ker je prevelik. Stene med sedanjo dnevno,spalnico in hodnikom niso nosilne, tako da jih lahko prestavljamo po želji.
Radi bi imeli dnevno in kuhinjo (z otokom) v skupnem prostoru, tam kjer je pa sedaj spalnica bi radi naredili otroško sobo za najinega 3-letnega sinčka, katerega igrače so sedaj po celem stanovanju :-) Tam kjer je sedaj kuhinja pa bi si uredila najino spalnico z balkonom. Želiva si sveže, moderno opremljeno a vseeno toplo družinsko stanovanje. Skupni prostor kuhinje in dnevne bi nam veliko pomenil, saj se lahko tudi ob kuhanju in pospravljanju kuhinje lahko skupaj družimo in preživljamo skupni čas ob obisku prijateljev in družine, kar nam sedaj žal ni omogočeno.Tako sva z možem vsak na svojih “ozemljih”.
Upam da nam boste pomagali, saj tudi načrtujemo naraščaj in bo tedaj res prevelika gužva v mali spalnici :-)
Sanela in (za sedaj) moja 2 fanta

Tloris preureditve
Hodnik, kjer so zdaj vrata v kopalnico, bi se z razširitvijo lahko izkoristil za kuhinjo v dveh nizih, za otok žal tudi v združenem dnevno bivalnem delu ne bo dovolj prostora. Vrata v kopalnico bi prestavili in tako pridobili steno za postavitev kuhinje. Steno, ki meji na sedanjo spalnico, sem premaknila tako, da je kuhinja lahko v dveh nizih, vmes pa 90 cm prostora. Ob kopalniški steni je nizek del s pultom, koritom in kuhalno ploščo ter z visečimi omaricami nad njim. Drugo stran kuhinje sestavljajo visoke omare, ena za hladilnik, druga za pečico na višini, tretja pa lahko skriva pult in vtičnice za male gospodinjske aparate. Ker boste z zmanjšanjem hodnika izgubili garderobo, sem ob vhodu predvidela manjšo omarico za čevlje in globoko nišo za plašče in jakne. V kuhinjo vodijo drsna vrata (zaradi svetlobe predlagam jedkano steklo). Ko so odprta, zaprejo nišo za plašče.

Tloris preureditve s kotami
V otroško sobo vodijo vrata s hodnika, tako je bivalni del ločen od spalnih prostorov in kopalnice in je stanovanje logično zasnovano. Soba je dovolj velika za dva otroka, če bosta ležišči na pogradu. Veliko svobode pri postavitvi ni, ob steni, ki meji na dnevno sobo, sta dve garderobi omari, pod oknom večja pisalna miza, ob njej pa plitva omara s policami za knjige. Seveda je otroško sobo smiselno opremiti postopoma, najprej z manjšimi posteljami in brez pisalne mize, da bo več prostora za igro. Varianta, ki sem jo narisala, je končna različica za dva šolarja, če seveda do takrat ne boste premišljevali o selitvi.

Omarice ob jedilni mizi in ogledala na hodniku
V dnevni sobi ostane dovolj prostora za jedilno mizo za 4 osebe, na steno za njo lahko obesite par jedilniških omaric, kot smo jih v našem projektu Ribnik Brbotalnik. Miza naj bo bela ali steklena, da ne bo preveč obtežila prostora. V dnevni sobi je dovolj prostora za srednje veliko sedežno garnituro, ki naj ne bo previsoka. Televizija stoji na nizkem regalu ob steni, ki meji na otroško sobo. Nova oprema naj bo minimalistična, lahkotna in funkcionalna. Če se boste odločili za barve, jih uravnotežite z dovolj beline, da bo stanovanje kljub majhni kvadraturi delovalo prostorno. V hodniku se lahko poigrate tudi s kompozicijo ogledal, saj je tudi prvi vtis ob vstopu pomemben, da se boste radi vračali domov.