Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Prenova stanovanja po tridesetih letih

19. 08. 2010
Tloris obstoječega stanovanja
Pozdravljena ga. Špela!
Že kar nekaj časa sem naročena na E-bilten PROSTORAMA in ga redno prebiram. Navdušena sem nad vašimi idejami in nasveti. Ker se nameravam v letošnjem letu upokojiti, sem se odločila za prenovo stanovanja, saj je minilo že 30 let, odkar bivamo v enakem ambientu in je posodobitev nujna.
Izrazila bom nekaj svojih želja, ni pa nujno, da jih upoštevate, saj sem prepričana, da so vaše sposobnosti in znanje več kot odlične.
Otroška soba – iz nje bi uredila kotiček za likanje, čimvečjo garderobno omaro z drsnimi vrati, sušilni stroj (postavitev v delu, ki ne bi bil viden ko stopiš v sobo), obenem pa tudi prostor kjer bi se občasno lahko prespalo.
Kopalnica, ki je obenem tudi WC, je zelo majhna,vendar bi v njej rada imela pralni stroj, lahko se odločite za tuš ali kad, omarico za perilo in bide. Seveda pa ne sme manjkati umivalnik, vendar ne želim, da je v neposredni bližini vrat. Glede višine oziroma širine okna se lahko odločate poljubno (lahko je višje ležeče in pravokotno in ali ožje ( če bi se odločili za tuš). Okno potrebujemo samo za prezračevanje.
Kuhinja in jedilnica naj bo en prostor. Rada bi jo opremila v modernem stilu, kot tudi ostale prostore. Če moti v kuhinji višina okna zaradi opreme, je lahko tudi krajše, ali pa mogoče sploh ni potrebno.
Dnevna soba – v njej naj bo umeščen tudi pianino.
Spalnica – omara z drsnimi vrati.
Obnova tega stanovanja so moje že večletne sanje in si želim, da bi se uresničile. Ne zamerite, če sem izrazila preveč želja. Želim vam še naprej veliko uspeha pri delu, če pa bom izbrana za svetovanje, bo  to vaš velik prispevek pri realizaciji te obnove.
Silva

Tloris prenove
V izrisanem predlogu je kar nekaj korenitih sprememb.
Vrata v kuhinjo sem zazidala, namesto njih je zdaj vhod v prostor v dnevnem delu. Vmesno steno v prostoru sem delno porušila – po načrtu sodeč ni videti nosilna, če pa slučajno je, bo potrebna preklada.
Kuhinja je organizirana v dveh nizih – visok del s hladilnikom in pečico je ob steni, ki meji na kopalnico, delovni pult s koritom in kuhalno ploščo pa na levi strani. Ker je shranjevalnih površin veliko, visečih omaric nad pultom nisem predvidela.
Jedilnica je od dnevne sobe ločena z novo pregradno steno, na drugi strani je prostor za televizijo, nasproti pa večja sedežna garnitura. Namesto balkonskih vrat in okna vam predlagam drsno panoramsko steno, ki sega do tal.
V majhni kopalnici sem predvidela horizontalno okno z visokim parapetom. Tuš naj bo velik, lahko je brez tuš kadi s kanaleto ob steni. Če bo padca premalo, je lahko dvignjen za eno stopničko. Vrata v kopalnico so ožja in nekoliko prestavljena navzgor, da je dovolj prostora za WC in bide.
Pralni stroj je v omari na hodniku, lahko pa razmislite tudi o vgradnem v nizu visokih omar v kuhinji.
V spalnici je postelja in vgradna omara, v sosednji sobi pa “utility” omara s sušilnim strojem (ko ga vključite, odprete drsna vrata) in likalno desko, garderobna omara ter raztegljiv kavč.
Želim vam uspešno prenovo s čim manj stresa!