Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Prenova kopalnice

24. 02. 2012
Načrt obstoječega stanja
Špela pozdravljena,
prišel je čas, ko bomo prenovili kopalnico, v priponki pošiljam mere. V njej bi rada imela isto kot do sedaj (banjo, večji tuš, stranišče, bide, vsaj 1 umivalnik) + dodatno priključek za pralni stroj (doslej sem imela vedno le ta ozke), ki je trenutno v kopalnici zgoraj, bo pa verjetno kdaj spodaj. Želela bi tudi omaro za čistila. WC mora ostati na istem mestu, prav tako zračniki. Poleg zračnikov je še cev, ki vodi v zgornjo kopalnico. Okno gleda na hodnik in ne služi ničemur – nikoli ga ne uporabljamo za zračenje, vedno pa je zaradi pogleda zaprto z rolojem. Izvajalec je predlagal, da ga zazidamo in vstavimo prizme, da bo v kopalnico prihajalo vsaj nekaj dnevne svetlobe s hodnika.
Hvala za pomoč! Helena

Tloris kopalnice
Kopalnica je sicer dovolj velika, vendar zaradi kvadratne oblike nekoliko nerodna za razporeditev. Da bi vanjo umestila vse potrebno, sem izkoristila prostor v sredini. Umivalnik stoji na novi steni sredi prostora. V tej steni bi bila na levi nad umivalnikom odprtina, v katero bi vgradili omarico za kozmetiko z vrati iz ogledala, desno pa bi bilo le ogledalo enakih dimenzij, brez omarice zadaj.

Pogled na steno z umivalnikom
Omarica bi po globini lahko segala v nišo za pralni stroj. Pod umivalnikom je dodatna omarica. V niši so poleg stroja še police za čistila, vse skupaj pa je zaprto s preklopnimi vrati. Dokler stroja ne bo, so lahko tam dodatne police ali koš za perilo. WC ostane na istem mestu, poleg njega je bide in v nadaljevanju kad 160x70cm. Nad vgradnim kotličkom bi v steni pustila niše, ki jih lahko izkoristimo za osvetlitev.

Pogled na kopalnico z vrha
Tuš je velik, dimenzije 80x100cm, če je možno, naj bo izvedba brez kadi, le z odtokom v kanaleto ali sifon. Zaprt je s steklenimi vrati. V levo steno tuša bi naredili nišo s steklenimi policami za milo, šampone, itd.

Okno, oblepljeno s satinirano folijo
Ker okno prav nič ne moti, predlagam, da ga ne zazidate s prizmami, ampak samo šipe oblepite s satinirano folijo, da zastrete pogled s hodnika. Pri nas v pisarni imamo tako zastrt pogled na drvarnice – satinirano folijo smo potiskali z rastlinskim motivom; zelo lep efekt nastane, ko skozi okno pada svetloba. Tako je okno brez razgleda postalo okras v prostoru.