Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Prenova kopalnice in trendi

21. 01. 2013
Načrt hiše in kopalnice
Pozdravljeni!
Potreboval bi nekaj nasvetov pri prenovi kopalnice. Gre za dokaj majhno kopalnico s funkcionalnostjo katere sem sicer zadovoljen. Že nekaj časa je trend, da imaš iz spalnice direkten dostop v kopalnico. Zaradi tega mi svetujejo, da naj žrtvujem kabinet in povečam kopalnico oz. naj naredim v kabinetu dodano kopalnico, ki bo samo zame in za mojo punco, obstoječa kopalnica pa bo za goste in dnevno uporabo. Osebno bi najraje samo prenovil staro kopalnico in obdržal kabinet. V prilogi tloris obstoječega stanja v kopalnici in tloris nadstropja v katerem je ta kopalnica (dokumenta programa autoCAD). Namesto kopalne kadi bi se vgradil tuš, namesto običajnega radiatorja pa stenski radiator. Na koncu kopalne kadi (pod oknom) je nekakšen podest v višini cca 70 cm na katerega se sedaj postavlja koš za perilo. Ta podest se bi tudi odstranil. Zanima me vaše mnenje in vaše rešitve.
Hvala in lep pozdrav, Urban

Prenova kopalnice, pogled z vrha na steno z umivalnikom
Vaše razmišljanje je popolnoma pravilno, pozabite na “dobronamerne” nasvete in kopalnico obdržite na sedanjem mestu. Trendom ni dobro vedno slediti, še posebej, kadar predstavljajo velike dodatne stroške; izdelava dveh kopalnic je namreč velik finančni zalogaj, ki je v vašem primeru nepotreben; raje več investirajte v eno. Kabinet bo vedno prišel prav, bodisi za garderobno sobo ob spalnici, delovno sobo ali morda prostor za še kakšnega družinskega člana. Okvirno razporeditev ste že sami nakazali in je tudi najbolj smiselna, če bi se dalo, bi lahko le vrata pomaknili nekoliko v levo in jih morda razširili.

Prenova kopalnice, pogled z vrha na steno z wc-jem
V kotu je kopalnice je prostoren tuš, ki naj sega do okna. Ker je dolžine vseeno premalo, ga bo potrebno zapreti s steklom z dveh strani. Če se le da, svetujem izvedbo brez tuš kadi, lahko s kanaleto ali stenskim odtokom. Izbrala sem nevtralno sivo keramiko Dom Ceramiche, serijo Brush, ki bi bila položena le v tušu in po tleh.

Osvetljene niše nad WCjem in bidejem
Steno, kjer je WC kotliček in nosilec za bide sem odebelila in nad kotličkom predvidela osvetljene niše; tako potrebujete le še luči ob ogledalu in bo kopalnica ustrezno razsvetljena. Steno pobarvajte s pralno barvo v odtenku, sorodnem ploščicam, niše pa so lahko v živi barvi.

Niz omaric namesto “kopalniškega bloka”
Namesto klasičnega kopalniškega bloka sem si zamislila niz, ki sega čez celotno steno; pod umivalnikom je globlja omarica, ki se na levi zaključi z vertikalo, globine 25 cm. V smeri okna se nadaljuje v “klopco”, ki bo zagotovo prišla prav. Ogledalo nad umivalnikom se z vertikalo prekine in potem nadaljuje do okna; to bo dodatno optično razširilo prostor. Namesto klasične “lojtrce” izberite še dekorativni stenski radiator, pa bo kopalnica gotovo zavidanja vredna ;)