Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Prenova in osvežitev dnevne sobe

24. 04. 2015
Dnevni bivalni del, potreben prenove
Spoštovani,
najprej naj vam povem, da imate res super ideje za opremo doma in če bomo kdaj gradili hišo (upam, da se bo to zgodilo) boste vi prva izbira pri načrtovanju notranje ureditve. Zaenkrat pa smo še v starem domu in radi bi prenovili dnevno sobo.
Odločili smo se, da v stanovanju zamenjamo obstoječi laminat, ki se je pri dveh majhnih otrocih izkazal za izredno neučinkovitega, s parketom v barvi svetlejšega hrasta. Kuhinje in jedilnice, ki se povezujeta z dnevno sobo, ne bomo spreminjali – pohištvo bo ostalo isto. V dnevni sobi bi ostala tudi bela omarica in nad njo televizija, zamenjali pa bi sedežno garnituro, za katero bi želeli, da je iz blaga – zelo mi je všeč antracitna barva, vendar nimam občutka ali se bo skladala s kuhinjskimi elementi, ki so črno-bele barve… všeč mi je tudi barva maline in limonasto rumena (za slednjo se bojim, da bi se pri dveh majhnih otrocih preveč umazala), poleg tega bi v kotu, kjer se sedaj nahaja stajica, želeli urediti bralni kotiček s knjižnimi policami in kakšnim lepim počivalnikom ali taburejem (sedežno vrečo zanimive oblike) iz blaga. Steno nad sedežno garnituro bi želela popestriti s kakšno sliko(ami) – zelo so mi všeč angeli hrvaške slikarke Ele Svalina Svilan, pa ne vem če se bodo dobro vklopili v ambient. Za vsakršno idejo, kako preurediti dnevno sobo vam bom neizmerno hvaležna.
Želim vam še naprej obilico poslovnih uspehov, Alenka

Toplina lesa v ambientu
Odločitev, da laminat menjate za hrastov parket, je vsekakor dobrodošla; naraven hrastov les bo prostoru dodal toplino in se lepo povezal z obstoječo mizo. Prostor na fotografijah deluje nekoliko puščobno in kar kliče po domiselnem dekorju, nevtralna obstoječa oprema pa je za kaj takega odlična podlaga.

Fotografija na steni
Ko smo vas izbrali za rešitev meseca, smo se ravno odpravljali na milanski pohištveni sejem, zato smo ideje za vas nabrali kar tam. Steno za kavčem bi popestrili s slikami, ki jih omenjate, vendar bi jih morali obesiti več, odvisno od velikosti. Namesto tega se lahko odločite tudi za večjo fotografijo.

Gervasoni ogledala
Zelo dekorativna so lahko tudi ogledala. Gervasoni ima modele v črni ali beli, ki delujejo kot slike, in so zanimiva popestritev stene. Druga opcija so krožniki iz porcelana, ki so ponovno našli svoje mesto na stenah v eklektičnih ambientih z nostalgičnim pridihom.

Sedežna garnitura v odtenkih sive
Sedežno garnituro predlagam v svetlejšem sivem strukturiranem tekstilu, dopolnite pa jo lahko z dekorativnimi blazinami v različnih odtenkih sive, temnejših in svetlejših, med njimi naj ne manjka kakšna vzorčasta.

Vzorčasta preproga
Če ste bolj pogumni, lahko izberete tudi barvne blazine v različnih odtenkih ali pisano preprogo. Modne barvne palete si lahko ogledate v našem prispevku Milanski pohištveni sejem 2015 in trendi.

Retro fotelj
Namesto počivalnika (za katerega se bojim, da bo prevelik) si raje omislite fotelj v retro slogu. Tudi glede knjižne police nisem povsem prepričana; morda bi bilo bolje menjati element pod TVjem za kaj večjega, kamor bi pospravili tudi knjige.

Družina svetil Funnel
Zraven fotelja sodi bralna luč, lahko izberete družino svetil, kot je Funnel proizvajalca Vertigo Bird, ki se bo kot rdeča nit vlekla po celotnem prostoru. Za dnevni prostor izberite več virov svetobe za različne učinke v prostoru, svetilo na stropu pa odstranite.

Kombinacija manjših svetil
Osvetlitev je pomemben del ambienta in v veliki meri vpliva na prijetno bivanje v prostoru. Morda vam v jedilnici nekaj manjka, pa ne veste točno kaj – nad mizo potrebujete visečo svetilko, nadvse trendovske so kombinacije majhnih lučk.

Luči žarnice
Če vam je blizu skandinavski stil oblikovanja, si lahko omislite tudi kombinacijo luči-žarnic. Če morda niste vedeli – med našimi storitvami ponujamo tudi svetovanje na objektu. Končni rezultat je vedno najboljši, če si prostor ogledamo in vam predlagamo rešitve, ki so vam pisane na kožo; vaš prostor ima dobro osnovo in bi ga lahko s strokovno pomočjo vrhunsko uredili.