Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Praktično in moderno stanovanje

15. 10. 2009
Tloris obstoječega stanja
Pozdravljena Špela in Prostorama!
Sva mlad par, ki si nadvse želi svoj skupni prostor. V kratkem se bova vselila v starejše dvosobno stanovanje v centru Ljubljane, ki pa ga je potrebno pred tem precej obnoviti. Ker je stanovanje dokaj majhno, morava dobro razmisliti pri razporeditvi prostorov in predvsem kuhinjskih elementov. Kuhinja in kopalnica sta na sredini stanovanja, na obeh straneh pa se nahajata dve večji sobi. Želiva si odprto, sodobno stanovanje, z minimalistično, ampak praktično postavljeno opremo. Kuhinja je precej majhna, prav tako kopalnica. Prva naj bo predvsem praktična in moderna, kopalnica pa prostor, kjer se bova kljub njeni majhnosti napolnila z energijo. Ker v njej ni prostora za pralni stroj, ga je potrebno predvideti kje drugje. Delava tudi doma in potrebujeva vsak svoj delovni kotiček; enega z računalnikom, drugega z risalno mizo in dnevno svetlobo. Seveda pa za piko na i tudi dnevna soba s kavčem, kjer se bova ob večerih z veseljem zleknila za ogled dobrega filma. Prilagava načrt stanovanja, ker pa želiva prisluhniti tvoji ideji o razporeditvi prostorov, kaj več ne bova razglabljala.
Klemen in Erna

varianta_1.jpg
Pri prvi rešitvi ostajajo odprtine v zidovih enake, le vrata sem odstranila. Nastali dnevno bivalni prostor je tako pretočen in odprt. Kuhinja je v dveh nizih, na eni strani so omarice s pultom, na drugi pa polvisoke omare s hladilnikom in pečico. Ker je prostor zelo ozek, visečih omaric ni; nadomesti jih omara ob spodnji steni. Tako kuhinja ne bo utesnjena, pa še modernejšega videza bo. V jedilnem delu je dovolj prostora za veliko pisalno mizo in jedilno mizo za štiri. V dnevni sobi je kavč s počivalnim delom in tabure, da bo udobja dovolj za oba. Ob spodnji steni je velika knjižna omara.
Kopalnica je res minimalna, zato je v njej prostora le za tuš, umivalnik in wc. Veliko spalnico sem pregradila in v predprostoru organizirala garderobo s prostorom za pralni stroj. Predlagam, da ga zapreta v omaro z drsnimi vrati.

Tloris preureditve, druga varianta
Druga rešitev predvideva zazidavo vrat v dnevno sobo, kot sta predlagala na skici. V osrednji prostor se v tem primeru vstopa skozi kuhinjo, zato so omarice le ob eni steni. Pomembno je, da v tem primeru kuhinja ni videti zelo “kuhinjsko”, zato je vgrajena med dve steni. Jedilna miza je tu narisana kvadratna. Dnevna soba ni prehodna, zato sem pisalni mizi lahko prestavila vanjo. Seveda lahko brez težav uporabita kombinacijo prve in druge variante.
Ker je stanovanje svetlo, si lahko privoščita temnejši parket. Belo pohištvo bi popestrili stoli in kavč v vinsko rdeči barvi, ki bi se lepo ujela z olivno zelenimi stenami.