Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Popestritev dolgega ozkega hodnika

29. 10. 2012
Tloris dolgega in ozkega hodnika
Zdravo,
ker je moja punca vaša velika fanica in ker zadnje čase veliko poslušam o načrtu, ki se kar ne izide, sem se obrnil kar na vas, po strokovni nasvet. Morda me odrešite vsakodnevnega debatiranja o tem, kaj bi bilo najboljše in rešite najino dilemo :) V zgornjem nadstropju hiše, si urejava svoje prvo stanovanje, nikakor pa ne najde(va) primerne rešitve za zelo dolg hodnik, ki bo v najožjem delu meril samo 90 cm. Želela bi ga izkoristiti za poigravanje in ga optično ‘odpreti’. Razmišljava o stenski razsvetljavi, igranju s knaufom in seveda tudi barvami (osrednji del je v beli in cappuccino) a se boji(va), da bi hodnik še bolj ‘zaprla’. V sklopu hodnika se bo nadaljevala novo prizidana predsoba neto mer 258x310cm, kjer imamo roke veliko bolj odprte, v njej načrtujeva le veliko garderobno omaro.
V vsakem primeru hvala, če naju izberete pa bo presenečenje še toliko večje!
Lep pozdrav, Mare

Sijajni dom
Dolg in ozek hodnik je v primeru, ko ne gre zgolj za zaporedje številnih vrat, resnično prostor za oblikovalsko izživljanje. 90 cm na najožjem delu ni tako malo, še posebej, ker je povečini širok kar 110 cm; veliko več kot 70 cm prehoda v našem projektu Sijajni dom. Tukaj smo ga sicer morali izkoristiti za omare, ki pa smo jih oblepili z “ogledalno” tapeto, potiskano z vzorcem. Odsev nadomesti manjkajočo širino ozkega prostora.

Mansarda plus
Ker pa je v vašem primeru na hodniku nekakšen “zob”, bi predlagala, da steno poravnate z nišo iz knaufa in si po celotni desni strani omislite dekoracijo iz vej, kot smo jo izvedli v projektu Mansarda plus. 20 cm bo ravno dovolj, da v zgornji rob knaufa vgradite točkovno osvetlitev, ki bo hkrati povsem funkcionalno osvetlila hodnik. Steno zadaj lahko obarvate, veje pa zapičite v cvetličarsko gobo in površino posujete s kamenčki.

Ozek hodnik v temni barvi
Mi navijamo za nekoliko dramatičen pristop in bi hodnik v celoti, tudi strop, obarvali v temnejši odtenek, ozadje za vejami pa pustili belo. Meje prostora bodo na ta način zabrisane, poudarek pa zgolj na osvetljeni dekoraciji. Če želite resnično narediti vtis na obiskovalce, izberite zelo temno barvo; čokoladno, temno vijolično, indigo, grafitno. Najpogumnejši bi izbrali črno. S temno barvo bo dosežen tudi kontrast v primerjavi z ostalimi (svetlimi) prostori.

Na koncu mavrice
Če bi se kljub temu raje odločili za klasičen pristop in bi hodnik vizualno razširili z ogledali in lučkami, bi prišla v poštev razgibana kompozicija ogledal po desni steni. Lahko so pravkotna, kvadratna, okrogla, ali organskih oblik. Steklar vam jih odreže po meri, vi pa jih prilepite na steno. Mi smo tako “razširili” hodnik v projektu Na koncu mavrice.

Vgradne stenske lučke na hodniku
Leva stena bi tako ostala na voljo za vgradne stenske lučke, ki bodo odsevale v ogledalih in ustvarjale igro svetlobe in senc.
Sicer pa si na prazni steni lahko omislite tudi stenske nalepke ali galerijo fotografij, možnosti za popestritev hodnika je še veliko… vrat ne poudarjajte, ampak naj se čimbolj zlijejo s steno.