Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Otroška soba ali spalnica?

23. 06. 2008
Tloris stanovanja
Spoštovani,
z možem sva kupila starejše dvosobno stanovanje, ki pa ga morava zaradi prihoda novega družinskega člana nekako preurediti, da bo v njem svoj prostor dobil tudi najin sinček. Razmišljava, da bi podrla steno med kuhinjo in dnevno sobo ter pregradila jedilnico in tako pridobila mali kabinet v velikosti cca 7m2. To se nama zdi še najlažja rešitev, vendar se obenem sprašujeva, ali je sploh možno urediti otroško sobico (lahko pa tudi najino spalnico s posteljo 140×200) v tako majhnem prostoru.
Poleg tega vas prosiva tudi za nasvet glede barvnih kombinacij v stanovanju. Če bi obveljala zgoraj navedena rešitev, bo osrednji bivalni prostor kar precej temen, saj je celotno stanovanje orientirano na sever in skozi balkonska vrata ter okni že zdaj ne prihaja prav veliko dnevne svetlobe.
Upava, da boste izbrali najin primer in nama pomagali z nasveti.
Najlepša hvala, Andreja

Spalnica
Predlagam, da prestavite vhod v jedilnico, zazidate obstoječa vrata in tako pustite odprti obe možnosti; ureditev otroške sobe ali spalnice. Če bo v kabinetu kdaj spalnica, je v njej prostor za posteljo širine 140 cm, če se jo prisloni k steni in je dostop z vznožja. Ob steni za vrati pa sem predvidela veliko vgradno omaro, ker v stanovanju tudi sicer ni veliko prostora za omare.

Otroška soba
Seveda pride v poštev tudi rešitev z otroško sobo. Omara ostane na istem mestu, le da jo polovico namenite za igrače in knjige oziroma šolske potrebščine. Za začetek, ko sin še ne bo v šoli, je postelja lahko na tleh, kasneje pa jo dvignite na višino in pod njo, pod okno, namestite večjo pisalno mizo.
Če je možno, nadomestite okna in vrata na balkon s panoramsko steno, saj bo tako dnevna soba s kuhinjo bolje osvetljena. Ta prostor povežite s hodnikom in odstranite vrata, da bo videti večji. Izberite svetel parket in kombinacijo bele, rumene in pomladno zelene barve.